Грип в Австрия е довел до по-висока седмична смъртност в сравнение с COVID вълната

Втората инфекциозна вълна от COVID-19 в Австрия предизвика висока смъртност, която не е била наблюдавана от години, съобщава австрийската статистическа служба “Статистик Аустрия”.

През седмицата от 9 до 15 ноември починалите са 2286 души, третата по големина стойност от 2000 г. насам.

За първи път откакто е избухнала пандемията, Европейският мониторинг на смъртността /Еуромомо/ нарежда Австрия като държава с висока смъртност. През пролетта смъртните случаи бяха малко над средното ниво на случаите в наблюдаваните държави.

Според “Статистик Аустрия” по-високи са били стойностите в първите две седмици на 2017 г., когато особено силна грипна вълна доведе до 2293, респективно 2340 случая. В момента смъртните случаи се приближават до рекордните стойности от 2017 г. въпреки наложения от началото на ноември частичен локдаун.

От починалите 2286 души, според Агенцията за здравеопазване и сигурност на прехраната, заразени с коронавирус са били 417 души. Седмица след това броят им е нараснал на 469. Все още не е известно дали това ще допринесе за нов рекорд на починалите, тъй като Статистик Аустрия ще публикува данните в началото на декември.

Но още сега е ясно, че нарастването на смъртните случаи през втората вълна е доста над нормалната рамка.Това сочат данните на Виенската статистическа служба, която изчислява в какви рамки се движи средно смъртността, като се базира на минали години и развитие на населението.

Възрастовата група 65 плюс показва ясно покачване на смъртността за всички провинции с изключение на Форарлберг.

Previous post На поход из най-труднодостъпните туристически дестинации
Next post Шокиращо признание! Рут Колева проговори за аборта си и Карбовски