Григор Здравков: Разпитваха ме по мой сигнал за контрабандни канали

Григор Здравков: Разпитваха ме по мой сигнал за контрабандни канали

„Разпитваха ме представители на Софийска градска прокуратура и софийското следствие. Не знам за какво. Обясниха ми, че по мой сигнал, подаден за контрабандни канали организирана престъпна група в района на град Хасково има досъдебно производство от 2023 година. В този сигнал, до колкото разбрах, фигурира и лицето Минко Ангелов. Тука възниква въпросът: след като президентът и премиерът направиха всичко възможно да го покрият този сигнал повече от 6 месеца, поне защо не уведомиха обществеността защо махат Минко Ангелов от поста областен управител или поне да бяха осведомили обществеността, както премиерът Гълъб Донев обеща, че когато приключи проверката срещу сигнала, който уж бил излязъл в пресата от мое име, ще уведоми БСП или който и да е.“

Това заяви председателят на гражданско сдружение „Българска Легия Антимафия“ Григор Здравков в предаването „ЕвроДикоФ“ на телевизия „Евроком“.

„Този сигнал, преди да бъде заведен официално, беше пратен по друг канал на президента, за да знае какво го очаква, тъй като Ангелов обясняваше, че е в добри отношения с Президентството. Когато сигналът се заведе в Президентството, той съвсем случайно излезе пренаписан. Идеята е да могат да ми затворят устата, тъй като там има твърдения и констатации, които когато са публични, аз попадам под ударите на закона. Само че аз бях направил малко „тарикатлък“ и нямаше как да ми вземат бланката, печата и т.н. Малко са променили текста, аз в моя текст съм направил нарочно две-три правописни грешки, за да мога да контролирам откъде ще изтече сигналът“, посочи Здравков.

„Ако този сигнал не беше покрит от министъра на вътрешните работи и от президента, щяха да стигнат до канал за наркотици, сега докъде ще стигнат не знам. В това, което излезе в пресата, то е част от сигнала, споменава се за реализация на МВР Хасково на тема контрабандни парфюми, за които аз говоря от години. А като казвам, че щяхте да стигнете до наркотици, не казвам, че областният управител е вътре, говоря, че през този канал минава и трафик на хора, и наркотици. Косвено потвърждение е каналът, който успяха да установят българите, след като успешно минаха терористите, взривили в центъра на Истанбул бомбата, минаха по същия канал. Каналът идва от Турция или приключва в България, или отива до Молдова, с двойни дъна, с маркови стоки, тоест плащаш далаверата за маркови стоки и вътре караш хора, или хероин. Няма никакъв проблем, той е реализиран и затова ти го казвам“, подчерта Здравков.

„Кое е най-интересното? След като Румен Радев беше сезиран, може би два-три дни преди аз да заведа сигнала, този сигнал абсолютно умишлено беше изпратен навсякъде. Аз го давам на Президентството, логично е президентът да го разпредели в МВР. Те са го разпределили в МВР, ДАНС и данъчните. Това се прави, за да може да не се установи кой по канала е издал сигнала към лицата, които са замесени. Реализацията на същинския контрабанден канал е месец преди аз да подам сигнала“, допълни още Григор Здравков.