Григор Димитров основа българска фондация за деца в нужда

Григор Димитров основа българска фондация за деца в нужда

Най-добрият български тенисист Григор Димитров е основал благотворителна фондация в България, която ще помага на деца в неравностойно положение. Това разкри самият той в интервю за Hello Monaco.

„Винаги съм искал да се занимавам с благотворителност. Когато се контузих за първи път миналата година, се прибрах в България и бях с майка ми, и исках да посетя няколко места, за да видя как живеят децата. Особено в домовете за сираци, исках да видя как живеят те в някои региони. Гледката не бе приятна, беше тежко, беше трудно да видя как тези деца на практика нямат шанс в живота. Току-що основах своя собствена благотворителна организация – Фондация Григор Димитров, така че съм много щастлив. Базирана е в България. В миналото сме помагали на редица фондации там. Надявам се в бъдеще да можем да помогнем още повече, когато нещата се оправят“, споделя в интервюто Димитров.

Попитан дали ситуацията със сираците в България е лоша, Димитров отговаря:

„Не е чак толкова лоша, но бих искал да ви разкажа една история. Когато бях много малък майка ми ме вземаше от училище. По пътя имаше светофар и спирахме там, за да изчакаме. Там имаше дом за сираци и децата всеки път протягаха ръце през оградата. Майка ми ми казваше „Сине, тези деца са там, защото си нямат семейства“. Това много ме натъжаваше и плачех всеки път, когато минавахме от там. Един ден мама ме попита „Искаш ли да им помогнеш?“, а аз отговорих „Да, искам!“. Тогава тя ми каза „Стани добър тенисист и помагай на децата“. Таз мисъл е в главата ми още от малък. Винаги съм искал да изградя такъв тип училище“ разказа световният първата ни ракета.

Димитров сподели и че подкрепя фондацията на Александър Савчук, която промотира образование, спорт и проекти в борбата с рака.

Основаването на неговата фондация не е първата благотворителна проява на първата ни ракета. През март тази година Димитров дари респираторни апарати на болницата в родния си град Хасково, за да помогне на хората в региона в борбата с Covid-19.

В същото интервю Григор разкрива и коя е най-ценната победа в кариерата му. „Миналата година на US Open срещу Роджър. Да го победя на такъв турнир и то по такъв начин, това означаваше за мен повече от всичко. Разбира се, ценя и много други мои победи, но точно тази означаваше за мен нещо повече от една победа. Бих казал, че този мач е останал в съзнанието ми“, коментира българският тенисист, който победи Роджър Федерер в пет сета на четвъртфиналите на Откритото първенство на САЩ през 2019 година.

Димитров споделя и какви планове има за живота след професионалния тенис. „Имам много различни интереси и по толкова различни места на света преди коронавируса. Обичам да ходя на модни ревюта. Голям фен съм на архитектурата. Нещо голямо за мен е, че искам да помогна на подрастващите тенисисти, младото поколение, особено между 10 и 20 години, защото мисля, че това е най-важният период за един млад тенисист“, казва световният №19.