Градът, който е толкова красив, че мнозина се чудят защо никога не са чували за него

Градът, който е толкова красив, че мнозина се чудят защо никога не са чували за него

В самия север на Франция има едно идилично градче, за което много туристи все още не са чували, а когато видите снимките, ще се запитате защо?

Известен на французите като родното място на настоящия им президент Еманюел Макрон, Амиен отдавна е известен като идеалната дестинация за писателя Жул Верн, който е живял там от 1871 г. до смъртта си през 1905 г.

Това, което може да ви изненада е, че най-голямата готическа катедрала в цяла Франция се намира точно тук – в град с едва 140 хиляди жители, за който мнозина едва ли са чували. Тя е толкова голяма, че може да побере две парижки катедрали като Норт Дам.

Още по-очарователен е фактът, че изграждането на тази монументална сграда отнело 50 години. Построена е през 13 век и за онова време тази рядка постройка е истинско чудо. Това е признато и от ЮНЕСКО, което през 1981 г. го поставя под своя закрила.

Амиен също е домакин на най-големия коледен базар в Северна Франция. Известен е с местни специалитети като френски макарони, шоколадови и портокалови или бадемови бисквити. Когато посетите града на река Сома, разбира се трябва да посетите музея на Пикардиера и къщата на Жул Верн.

За мнозина най-красивата част на града е т.нар Les Hortilonages. Предградието, което наричат ​​Северната Венеция, някога е било пазар, но и днес има хора, които продават цветя и зеленчуци, а „водните градини“ днес са най-популярните дестинации за романтичните души.

Поради позицията си във Втората световна война, Амиен се озовава между два огъня и пострадал силно.

През 1918 г. британските сили го бомбардират до такава степен, че след края на войната той е построен почти от нулата.

За щастие, той е построен в стар-нов дух, с широки улици, адаптирани към нуждите на времето, за да се намалят задръстванията.

Архитектът Пиер Дюфау гарантира, че новите сгради са изградени от тухли, бетон и бял камък.