Горивата скачат отново, масовият бензин А-95 минава 2 лева

У нас предстои поскъпване на бензин А-95, като се очаква цената му да стигне и да прехвърли психологическата граница от два лева за литър. В момента той се търгува средно за 1,91 лв.

Прогнозата е на собственици на малки бензиностанции. Цените на горивото са скочили със 17-18 стотинки на литър на едро и с 10-12 стотинки на дребно в последните месеци.

Средните цени на дизела се движат аналогично и поскъпването при тях е същото. За момента много от шофьорите предпочитат да използват други по-евтини горива.

„Трудно е да се каже дали бензинът ще надмине два лева. Всичко зависи от това как ще продължи цената на суровия петрол на международните пазари”, казва Светослав Бенчев от Българската газова и петролна организация.

Според потребители цената на бензин А-95 трябва да е в диапазона 1.50-1.55 за литър, за да е поносима за джоба им.

На фона на поскъпването у нас на световния пазар петролът сорт „Брент” достигна 62 долара за барел при почти двойно по-ниска цена от 35 долара миналия ноември. Причината за това е, че производителите от ОПЕК поддържат нисък добив, а това вдига цените, тъй като и потреблението расте.

За поскъпването на „черното злато” през последните дни роля играя и проблемите със студеното време в американския щат Тексас.

Според някои експерти има връзка между пандемията и скока в цените на горивата.

За сравнение в началото на ноември, на прага на втората вълна на вируса, суровият петрол се е търгувал за близо 40 долара на барел, а в началото на февруари – за около 60.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share