Говорителят на ЦИК: Не знаем къде ще съхраняваме машините за гласуване

Говорителят на ЦИК: Не знаем къде ще съхраняваме машините за гласуване

Все още не е ясно къде ще се съхраняват машините, защото те изискват специални условия и охрана. Няма яснота и за сградата, в която ще бъде настанена ЦИК, обясни пред БНР говорителят на Централната избирателна комисия Таня Цанева.

В петък ЦИК реши да обяви обществена поръчка за доставка на 9600 електронни устройства след проведено нощно заседание. С тях трябва да се гласува на предстоящите парламентарни избори. Според последните поправки в Изборния кодекс във всички секции с над 300 избиратели трябва да има възможност както за гласуване с хартиени бюлетини, така и с машини.

3750 лева е цената на една машина за гласуване

„Опитвахме се да съкратим сроковете, затова заседанието ни беше в този късен час“, поясни тя. „Имаше промени в Изборния кодекс и ЦИК нямаше яснота дали ще има само машинно гласуване, или ще има гласуване на хартия и с машини. Едно е да се купят 25 хиляди машини, друго е да се купят по-малко, както ние сега определихме“, посочи Цанева като една от причините за забавянето на поръчката. Тя добави, че са направили обстойно проучване на пазара и на цените, както са отправили и запитвания към потенциални доставчици за други цени.

„Поръчката ще бъде обявена в много скоро време, ще бъде публикувана на сайта на Централната избирателна комисия и бъдещите участниците ще могат да работят по документацията и по изпълнението“, каза тя и подчерта, че в документацията са заложени условия и възможности за участници и български, и от чужбина.

Цанева подчерта, че

поръчката е за покупка на машини с инсталиран системен и приложен софтуер,

но и с изходния код.

„Това значи, че ние не купуваме само едни кутии. Този код ще ни даде възможност при следващи избори сами да модифицираме машините към използване за друг тип избори. Затова сме базирали тази цена, включена е и логистиката и други съпътстващи дейност – доставка, обслужване, транспортиране, обучение и други“, заяви говорителката на ЦИК.