Глоба за собственика на ужасяващия дом за възрастни в „Драгалевци“

Глоба за собственика на ужасяващия дом за възрастни в „Драгалевци“

След случаите с насилие над възрастни хора, затварят дома за възрастни хора в столичния квартал „Драгалевци“, а управителят му ще бъде глобен с 3 000 лева. Това съобщиха от Агенцията за качество на социалните услуги.

Според направената проверка от ръководството, са предали неверни данни за дейността на социалното заведение. От 1 януари следващата година дома спира работа. Проверката започна след пореден сигнал за насилие над възрастен мъж, настанен там, предава Bulgaria ON AIR.

За нечовешкото отношение в дома споделиха близки на пострадалия, както и роднини на други обитатели на дома. Според инспекторите на Агенцията социалното заведение не разполага с необходимия персонал и не може да гарантира задължителната по закон – 24-часова грижа за своите обитатели.

Инспекцията показала, че възрастните хора не са настанявани в дома по свое желание, а договорите за ползване на социалната услуга не са сключени със самите тях, а с трети лица. Грубо погазване на закона е и друг факт – в дома са настанени както здрави възрастни хора, така и хора с деменция и с психични разстройства.