Гледането на тв предавания за дивата природа подобрява настроението

Гледането на тв предавания за дивата природа подобрява настроението

Гледането на качествени телевизионни програми за дивата природа може да подобри настроението на хората и да премахне негативните им емоции, пише сп. „Journal of Environmental Psychology“, позовавайки се на резултатите от британски изследване.

Откритието е особено актуално във времето на самоизолация заради коронавирусната пандемия.

Изследването на специалисти от университета на Ексетър, доказващо ползите от телевизионните предавания за дивата природа върху психо-емоционалното състояние на хората, е обхванало близо 100 доброволци. Участниците в експеримента са гледали различни програми, в това число за работа в офис, която им се е сторила особено скучна, и за коралов риф.

Предаването за природата е показано на доброволците по няколко начина, сред които във виртуална реалност и с помощта на интерактивни технологии.

Изследователите са установили, че предаването за природата повишава настроението, независимо по какъв начин е показано, както и че използването на най-модерните технологии засилва ефекта.

„Нашето откритие е особено важно във времето на самоизолация, когато емоционалното състояние на хората е под сериозен натиск. Достъпните развлечения, като гледане на програми за диви животни, до известна степен допринасят за подобряването на ситуацията“, пишат изследователите.