Гледането на тв предавания за дивата природа подобрява настроението

Гледането на качествени телевизионни програми за дивата природа може да подобри настроението на хората и да премахне негативните им емоции, пише сп. „Journal of Environmental Psychology“, позовавайки се на резултатите от британски изследване.

Откритието е особено актуално във времето на самоизолация заради коронавирусната пандемия.

Изследването на специалисти от университета на Ексетър, доказващо ползите от телевизионните предавания за дивата природа върху психо-емоционалното състояние на хората, е обхванало близо 100 доброволци. Участниците в експеримента са гледали различни програми, в това число за работа в офис, която им се е сторила особено скучна, и за коралов риф.

Предаването за природата е показано на доброволците по няколко начина, сред които във виртуална реалност и с помощта на интерактивни технологии.

Изследователите са установили, че предаването за природата повишава настроението, независимо по какъв начин е показано, както и че използването на най-модерните технологии засилва ефекта.

„Нашето откритие е особено важно във времето на самоизолация, когато емоционалното състояние на хората е под сериозен натиск. Достъпните развлечения, като гледане на програми за диви животни, до известна степен допринасят за подобряването на ситуацията“, пишат изследователите.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share