Гинеколожка обясни опасно ли е да ходим без бельо

Случва се някои жени да „забравят“ да си сложат бельо – говорим не само за сутиен, ами и за гащи. И мъжете го правят, а най-честото оправдание, което си намират е, че нямат чисти боксерки/слипове. Често пъти дамите пък се оправдават, че ако сложат гащички, те ще личат през дрехите, особено ако са тесни и и прилепнали.

Но може ли да ходим без бельо? И по-специално какво казва медицината по въпроса?

Отговорите дойдоха от гинеколожката д-р Екатерина Волкова, предава jenata.blitz.bg. „Възможно е, но има много условности“, казва тя и допълва:“ Именно това „но“ е много важно“.

Волкова разкрива и кои са плюсовете и минусите на това да пропуснем бельото.

Специалистката казва, че има няколко важни неща, които трябва да се вземат предвид:

1. Ако не носите бельо през лятото, ще трябва да перете панталона или роклята си по-често, тъй като една жена нормално може да има от 4 до 6 мл секрети на чатала на бикините си на ден.

2. Има риск от нараняване на интимните части с изпъкналите шевове на дрехите.

3. Без бикини е удобно и определено не е вредно за здравето в топло време, ако сте с памучна рокля, домашни дрехи и по време на сън, но когато навън е студено или още повече дъждовно, не трябва да забравяте да си сложите бельо.

Д-р Екатерина Волкова също така споделя важни съвети при избора на подходящо долно бельо. Ето съветите, които дава:

1. В природата изобщо няма гащи: нито при първобитните хора, нито при котките, кучетата и другите животни. Функцията на защита от околната среда се изпълнява от окосмяването по интимните части – това е най-физиологичната защита. Но реалността е съвсем различна, ние сме различни, културата е различна, така че бельото трябва да е възможно най-естествено и семпло.

2. Ширината на долната част на гащите е основният критерий за „правилността“ им. Заложете на по-широките възможности, което означава, че трябва да кажете твърдо „не“ на прашките.

3. Бельото с функция за „късане“ (което е сред основните секс артикули) не е добра идея, тъй като нарушава кръвообращението в тазовите органи и освен това обикновено е изработено от плътна синтетика. И помним, че естествените материали са нашето всичко.

4. Четем етикета и търсим върху него: памук, лен, камбрик и/или коприна- колкото повече от тях има в състава, толкова по-добре. Списъкът не трябва да включва: полиамид, полиестер и еластин.

Правила за пране на бельо:

– строго е необходимо да се изпират всички нови гащи преди първото носене;
– може да перете бельото заедно с обикновените дрехи, от това няма да се зарази с нещо;
– няма нужда да гладите бикини: в природата не живеем в стерилни условия, не е необходима пълна дезинфекция на всичко, което ни докосва било то и по интимните части.