Гешев се отчете: Прокуратурата няма да участва в политически игри! Премиерът е разпитван три пъти

Горд съм, че имам възможността да отчета пред вас дейността на прокуратурата за първите 8 месеца на годината. Отново ще повторя, че прокуратурата иска да води диалог с всички институции и власти. За да отчитаме добри резултати, трябва да се води такъв диалог.

Това заяви главният прокурор Иван Гешев пред дупатите от Комисията по правни въпроси, на която представи доклада за дейността на държавното обвинение. „Такъв доклад се изготвя за пръв път. Той е качен на страницата на Прокуратурата в интернет и предполагам, че всчики сте запознати с него. Затова само ще очертая жалоните на този доклад, за да има повече време за въпроси към мен.

Делата за корупция са 2 282, като новообразуваните са 525, пише в доклада. Осъдените и санкционираните са 156, а 22-ма са били оправдани. От началото на годината до края на август прокуратурата е наблюдавала 15 дела за полицейско насилие. Няма внесени обвинителни актове в съда“, обяви Гешев.

„Искам да спомена и проверките на Върховната административна прокуратура за незаконни отпадъци, за нерегламентирано изгаряне на боклуци в ТЕЦ-овете „Бобов дол“, „Брикел“ и „Сливен“, проверките на ВиК мрежата и иззетите антики на укриващия се в Дубай Васил Божков. Тук мога да кажа и за едно от най-големите екологични престъпления в България – бяха намерени хиляди тонове олово, заровени край населени места, вододайни източници, а всички знаем какво причинява оловото“, каза още главният прокурор.

„Искам да благодаря на колегите от МВР, с които работим много добре. Ще кажа само, че кражбите са намалели с 22%, грабежите с около 19%, кражбите на коли с 13,4%, а телефонните измами са намалели с 90,7% спрямо 2019 година. Тук трябва да благодаря на всички – колегите следователи, колегите от МВР, на всички правоохранителни и контролни органи. Телефонните измами бяха един хроничен проблем, с който бяхме свикнали да живеем. Сега нашите родители могат да живеят спокойно и да не се притесняват, че ОПГ-та ще ги измамят и ще отнемат заделените им пари“, категоричен бе Гешев.

„8 623 проверки са извършени срещу разпространението на наркотични вещества. Искам да кажа, че за мен най-важни са проверките срещу наркоразпространението в района на училищата. Тези проверки са 5 066 в цялата страна, като и днес има такава акция. За нас това е дин от основните приоритети на работата на прокуратурата, защото разпространението на дрога около училищата също е хроничен проблем и ние сме амбицирани да го решим“, закани се Иван Гешев.

„Другият основен проблем е войната по пътищата. Този проблем може да бъде решен само с изменения в законовите правила. Това е в правомощията на Народното събрание и то трябва да реши какво ще е полезно в тази насока. Нито един български гражданин не е застрахован от това, което се случи на Милен Цветков, или на жената от Самоков, която изпълняваше своите служебни задължения. Затова са необходими промени“, заяви обвинител номер едно.

След като приключи с представянето на доклада, Иван Гешев започна да отговаря на депутатски въпроси, като първият бе от Крум Зарков от БСП относно делото КТБ.

„Има решение на Конституционния съд, който забранява на прокуратурата да се дават подробности по казуса КТБ, дори и пред народните представители. Това не е опит за бягство от въпроса, а показване на уважение към институцията КС, която ясно се е произнесла по темата. Ние списъци с политици не правим. Уважаваме еднакво и българският парламент, и европейският. Относно Доклада на ЕК, аз нямам никакъв проблем да участвам във всякакви дебати и дискусии по темата за върховенството на закона. Аз нямам никакви притеснения да се създадат всякакви органи, които да контролират дейността на главния прокурор. Тук за мен става въпрос за политически натиск и искане за моята оставка, но това отново не ме притеснява, защото главният прокурор е висш държавен служител, който се занимава основно с административна дейност и вероятността да извърши тежко престъпление е такава, каквато е при премиер, президент и всеки друг висш държавен служител.

Прокуратурата и главният прокурор няма да участват в предизборна кампания и политически боричкания. Нашата работа е да събираме доказателства, без да се съобразяваме с принадлежност към партия. Има три проверки, свързани с премиера. Първата е за аудиозаписите по сигнал на Христо Иванов, за фотографа, снимал премиера и за това, което някои медии наричат „къща в Барселона“. Публично известно е, че премиерът даде изявление за снетото му обяснение за т.нар. „къща в Барселона“. Никой не пита защо в Испания продължава толкова дълго разследването. По другите две досъдебни производства за аудиозаписите и снимките, три пъти се е явявал като свидетел. Ако трябва ще му бъдат снети обяснения още 20 пъти. Нямаме притеснения. Както знаете има действащ министър с обвинение. Основният проблем за мен е остарелия НПК, който е от времето на другаря Тодор Живков. Натам трябва да се насочат усилията на всички институции“, категоричен бе Гешев.

Българската прокуратура се занимава само с наказателна отговорност. Тя не се занимава с културна, историческа, политическа отговорност. Относно „Апартамент гейт“ сме провели необходимите проверки и сме се произнесли. Там има проверка и на НАП, но не мога да коментирам резултатите, защото не е работа на главния прокурор. Българската полиция не прави разлика между никой – независимо дали е полицай или обикновен гражданин. Всеки нарушава закона, когато наруши правата на друг човек.

Аз искам да благодаря на българските полицаи за работата им по време на пандемията и протестите. Всички видяхте как действа полицията в Германия, Париж по време на протести. Видяхте и какъв бой ядоха българските полицаи на 2 септември. Никоя европейска полиция няма да си позволи подобно нещо. Искам да поздравя българските полицаи за това, че се справиха перфектно с опазването на гражданския ред и институциите. Това не означава, че ако някой полицай превиши правата си, той няма да бъде разследван“, отговори главният прокурор на депутатски питания.

„Никой не поставя въпроса защо обвиняеми и подъсдими коментират наказателни дела и разпространяват лъжи по медиите. Когато българската прокуратура изразява своята гледна точка и оповестява факти, при това с разрешение на наблюдаващ прокурор, се вдига голям вой. Явно на някой не му харесва българските граждани да бъдат добре информирани за делата с голямо обществено значение. Явно на някой, който се укрива в Дубай, не му харесва, когато се съобщава, че от колекция с над 7 000 предмета само 200 са регистрирани според закона, а останалите са незаконно придобити“, даде пример Гешев.