Германците скочиха на „Астра Зенека“, не щат да се боцкат с нея

Съобщения за странични ефекти и съмненията за ефективността накараха някои хора в Германия да се откажат от ваксината срещу COVID-19 на британско-шведската компания AstraZeneca. В отговор длъжностни лица се обявиха в нейна защита.

Неуточнен брой хора в западната провинция Северен Рейн – Вестфалия се отказаха от ваксиниране или не спазиха деня и часа за имунизиране, съобщи днес регионалното министерство на здравеопазването.

Местният в. „Зигенер цайтунг“ съобщи за отказ от ваксиниране в здравен център в район Зиген-Витгенщайн, където пациенти се оплакали от симптоми като умора, висока температура и болки в ставите.

В град Мюнстер около 30 на сто от работещите в службите за спешна помощ и медици, поканени да се ваксинират с ваксината на Астра Зенека, не са приели предложението, съобщи местният всекидневник „Вастфелише нахрихтен“.

Говорител на провинциалното здравно министерство увери, че тази ваксина не е второкласна.

Тази теза беше многократно повторена от представители на властите в южната провинция Бавария, чийто регионален здравен министър настоя, че ваксината на Астра Зенека е „добра и сигурна“.

В интервю за местната радиостанция „Байерн-2-Радиовелт“ Клаус Холечек се противопостави на призивите да се дава възможност на хората да избират между отделните ваксини, като изтъкна, че Германия не разполага с достатъчно дози, за да може всеки да избира.

Ваксината на Астра Зенека получи одобрението на Световната здравна организация. Според референтните изследвания тя е с малко по-ниска ефективност срещу КОВИД-19 от ваксините на компаниите Бионтех/Пфайзер (BioNTech/Pfizer) и Модерна (Moderna).

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share