Германия удължава забраните за влизане, българин бе диагностициран с британския щам

Български строителен работник град Хам, Германия даде оложителна проба за британския вариант на коронарвируса, който се смята за по-заразен.

Вследствие на това 140 души, живеещи в четири сгради бяха поставени под карантина с помощта на значителен брой полицейски служители, съобщиха днес властите. Строителният работник е изолиран в дома си заедно със съпругата си и други членове на семейството.

До известна степен това стана и причина граничните проверки, спиращи влизането на германска територия на почти всички хора от над 10 страни и райони, класифицирани като рискови заради по-заразните варианти на коронавируса, да бъдатг удължени до следващия месец, тъй като единични случаи подклаждат опасения, че британският щам продължава да се разпространява в страната, предаде ДПА.

Забраните за влизане, които се превърнаха във водеща новина през последните дни заради транспортния хаос на границата с Чехия, първоначално трябваше да останат в сила до 17 февруари.

Германското правителство днес реши да удължи правилата до 3 март. Забраните засягат страни и региони, внесени в списъка на правителството на „зони с обезпокоителни варианти“ на COVID-19.

Само германски граждани и постоянно пребиваващи в страната могат да влизат в Германия от тези зони, с изключение на някои работници в ключови сфери и на шофьори на камиони. В списъка са страни като Великобритания, Южна Африка и Португалия. Чехия и австрийската провинция Тирол бяха добавени в него през уикенда.

Британският щам на коронавируса – В117 е един от трите обезпокоителни варианта, установени в Германия от Института „Роберт Кох“.

По-рано този месец шефът на института Лотар Вилер съобщи, че британският щам е открит в 13 от 16-те германски провинции, но съставлява само 6 процента от всички нови случаи, макар да предупреди, че това число може да нарасне още повече.

Германските власти наскоро увеличиха ресурсите на лабораториите за работа по категоризация на пробите, за да получат по-ясна картина за разпространението на вариантите на коронавируса в страната

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share