Германия залови терорист от „Ислямска държава“, клал хора в Дрезден

Германия залови терорист от „Ислямска държава“, клал хора в Дрезден

Германските служители на реда задържаха ислямист, нападнал двама туристи в Дрезден преди две седмици. Едната от жертвите почина в болницата, а другата е тежко ранена.

20-годишният терорист е Абдула ал-Кх. е сирийски гражданин. Пристига в Германия през 2015 г. Той е с отхвърлено искане за убежище беше отхвърлено. Според правоохранителните органи младежът преди това е бил осъждан на повече от две години затвор по подозрение в извършване на престъпление, заплашващо държавната сигурност. По-специално мъжът е заподозрян във вербуване на нови членове на терористичната група „Ислямска държава”.

И през декември 2019 г. Абдула беше осъден на три години и един месец затвор за нападение на служители на реда.

Разследващите смятат, че Абдула е склонен да извърши терористична атака от лятото на 2017 г. И зад решетките възгледите му вероятно станаха още по-радикални. Сириецът беше освободен на 29 септември 2020 г.

Преди около две седмици заподозрян, въоръжен с кухненски нож, нападна двама мъже точно в центъра на Дрезден. 55-годишен турист, жител на град Крефелд, почина в болница. А 53-годишният му спътник от Кьолн е тежко ранен. Тогава инцидентът не привлече широко обществено внимание, тъй като нямаше новини за самоличността на нападателя.