Георг Георгиев: Демокрацията е на път да загине

Георг Георгиев: Демокрацията е на път да загине

Мутренското поведение се институционализира, демокрацията е на път да загине. Това коментира депутатът от ГЕРБ-СДС Георг Георгиев пред Нова телевизия.

„Хората очакват да чуят нещо от Станислав Трифонов и от екипа му, шоуто вече свърши и говорим за истинска политика“., каза той.

По думите му премиерът в оставка Бойко Борисов е достоен човек и не бяга от отговорност. Поясни, че той носи цялата държава на плещите си в продължение на 10 години и в нито един момента не се оплакал от това.

„Поведението, което демонстрираха някои колеги в НС не само към личността Бойко Борисов, но и към фигурата на българския министър-председател, е наистина недостойно“, заяви Георгиев.

За изказването на депутата от „Има такъв народ“ Тошко Йорданов, че Борисов е „страхливец“ и „шофьорче“, което не е дошло в парламента за пореден път, Георг Георгиев коментира, че такъв човек няма право да вика премиера без значение кой е той. „Като млад човек не бих си позволил такова поведение. Това да видиш като българин, че някой се държи така от трибуната на събранието, какво иде да каже? Това е отсъствие на елементарна естетика и усет какво е прилично да се говори и прави. Не мисля, че с този тон може да се стигне далеч“, допълни Георгиев.

По думите му правителството и отговорните институции са направили всичко българите да преминат възможно най-леко пред COVID кризата. „Тук е важно, ако ГЕРБ казва бяло, от отсрещната страна да излезе черно. Това какво ще се случи с нас, винаги са диктували българските избиратели. Същото се отнася обаче и за останалите политически партии и те трябва да го имат предвид“, добави депутатът.

По думите му съставянето на нов кабинет е в ръцете на НС. „Не виждам възможна конфигурация поне в момента. Не съм сигурен и до каква степен е разумно да се приема подкрепа от такъв тип политически субекти. Този цинизъм, който наблюдаваме в момента в пленарна зала и който в един момент може да ескалира, той може да се отрази и на едно бъдещо управление. Ако искаме да преминем по-лесно през тези времена на изпитания, ако искаме такива добри политики за държавата ни като Плана за възстановяване да се реализира, трябва да намерим сила българският парламент да работи поне до момента, в който можем да гарантираме на българите една базова стабилност“, подчерта той.

Попитан дали изключват възможността за предсрочни избори, Георгиев отговори, че за съжаление, има много неизвестни в уравнението. „Втората политическа сила „Има такъв народ“ продължава да мълчи за своите намерения, но те трябва в един момент да се декларират. Ако ГЕРБ не успее да сформира правителство, ще се стигне неминуемо до тях. Хората очакват да чуят нещо от г-н Станислав Трифонов и от екипа му. Тук вече шоуто свърши. Говорим за истинска политика“, каза още Георг Георгиев.