Георги Киряков: ПП и ДБ се намират в патова ситуация

ПП и ДБ се намират в патова ситуация. Те могат да предизвикат предсрочни избори, защото в момента не участват в разместването на властовите пластове, но това няма да е в техен интерес. Това заяви политологът Георги Киряков в предаването „България, Европа и светът на фокус“ на Радио „Фокус“.

„Ходът им е или да предизвикат предсрочни избори, което няма да е в техен интерес вече, защото ГЕРБ и ДПС вече си имат временно изпълняващ длъжността главен прокурор. Тоест няма да е в техен интерес едно падане на правителството. И същевременно, ако продължат да управляват буквално ще станат за присмех, ако се съгласят с това разместване на властовите пластове, в което те не участват. Аз не се съмнявам, че ако има предсрочни избори техния резултат няма да им позволи да упражняват повече влияние в управлението на страната и да придобият повече власт, за да могат да тежат повече“, каза Георги Киряков.

Според него ситуацията изглежда патова засега за тях, но трябва да изчакаме, за да видим какво ще се случи със съдебната реформа в парламента.

Политологът не очаква да има развитие по делата „Барселонагейт“, “Осемте джуджета“, дори на затвореното с ЦКБ.

„Няма да се учудя, ако се прекратят разследванията по тях, много ще се учудя, ако продължат разследванията. Защото в момента властта, която Гешев беше “приватизирал“ се преразпределя. Гешев го няма и тази власт в момента не е в неговите ръце и се преразпределя, дебалансира се, преразпределя се в изгода на 2 партии. И ще го кажа за енти път, без участието на най-важната партия, която в момента има мандата за управление, управлява официално със свое правителство и със свои министри, но в най-важната част на това управление свързана със съдебната реформа и с конституционната реформа те са абсолютно безучастни. Даже мога да кажа, че са безсилни“, добави още той.

Той призна, че доколкото е симпатизирал и продължава да симпатизира на протестите срещу избирането на Иван Гешев, у него има някаква удовлетвореност от махането му от този пост.

„Не свърши нищо, за да въздаде каквато и да е справедливост в страната през тези 3 години“, категоричен беше Киряков.

„Той прикриваше съвсем целенасочено и видимо основни престъпления, важни престъпления извършени от фигури от високите етажи на властта. Същевременно виждахме и доста показните процеси, публични буквално за наказване на непослушните и политици, и общественици. Това беше изключително притеснително в рамките на 3-годишния му мандат. Така че да, има някакво удовлетворение. Проблемът тук обаче е, че с махането му не се решава проблемът с фигурата на главния прокурор, не толкова с Иван Гешев.

Иван Гешев проблем вече няма. Има обаче конституционен, който се нарича главен прокурор на Република България, който не е решен и няма изгледи да бъде решен в скоро време, защото и политиците не знаят в каква посока да поемат. Вижда се, че едната идея е няма главен прокурор, обаче това минава задължително през Велико Народно събрание.

Другата, за орязването на неговите правомощия до степен той да не може да бъде наричан повече всевластен и инструмент на Господ не среща одобрение у някои от партньорите, които готвят тази конституционна реформа, и които искат такъв тип промяна. Това са предимно “Демократична България“ и “Продължаваме промяната“, които искат такъв тип промяна и отпор се вижда съвсем ясен от страна на ГЕРБ-СДС, а и на ДПС“, добави още той.

Според политолога трябва да се започне от оперативната работа, а не да се бърза с конституционна реформа, която няма как да стане в рамките на 10 дни или на 1 месец и дори на 1 година.

„Това трябва да е бавен процес. Това фокусиране върху съдебната реформа и върху конституционата реформа в по-широк контекст е според мен и някакъв индикатор, че ще трябва да се вземат трудни решения, т.е. опитват се да префокусират общественото внимание в една сфера, която много по-лесно може да бъде публично отговаряне, за сметка на прикриването на неспособността да се вземат важни решения, свързани с обществени проблеми, с проблеми на хората, според мен на пенсионерите, на социално слабите, на учителите, на учениците, на всеки работещ, който отива и плаща нещо, независимо какво. И така, остава това впечатление, че бързането със съдебната и конституционната реформа всъщност, е прикриване на неспособността да се управлява оперативно един труден процес по стабилизиране на държавата“, заяви политологът.

Той коментира и фигурата на Борислав Сарафов, като напомни, че тези които го избраха ще изберат и следващия главен прокурор.

„Открит враг, обаче тук проблемът е във Висшия съдебен съвет, който е с незапълнени квоти и е с хората поставени от две основни партии, които в момента, както разговаряхме преди малко, са в авангарда на т. нар. Конституционна реформа и съдебна реформа. И пак виждаме някакво бързане да се решат някакви проблеми не на обществото, не по отношение на справедливостта, а някакви проблеми на конкретни политици, които Иван Гешев беше подгонил съвсем целенасочено в последните месеци. По политически причини разбира се, в никакъв случай не по причини на справедливостта. Това е също един фундаментален проблем, в който между другото съвсем ясно се вижда, че не участват “Продължаваме промяната“ и “Демократична България“ в това нещо. Те имат съвсем друга визия за това как трябва да се развие съдебната реформа, но това, което виждаме минава просто покрай тях с 200, ако мога така да се изразя. И те не могат да спрат това движение, защото имат много по-важни задачи. Не само по-важни задачи, те просто не могат да диктуват дневния ред на хората, които избраха Сарафов, на хората, които ще изберат и следващия главен прокурор. Защото ако се действа по правилата, които наскоро бяха променени за мнозинство във Висшия съдебен съвет и няма нови имена в този Висш съдебен съвет, това означава, че сега с 13 гласа може да се избере нов главен прокурор, то всъщност има 16 гласа. 13 гласа всъщност имат вътре ГЕРБ и ДПС с техните представители във Висшия съдебен съвет. Това не бива да е тайна за никого, че Висшия съдебен съвет си има партийни квоти, не просто политически квоти. Има си партийни квоти и тези квоти имат мнозинство в момента, и това мнозинство е само от 2 партии. Затова казвам, че не участват “Продължаваме промяната“ и “Демократична България“, каза Киряков.