Георги Киряков за Хекимян: Костов също правеше експерименти с популярни лица

Георги Киряков за Хекимян: Костов също правеше експерименти с популярни лица

Малко вероятно е Антон Хекимян да бъде наречен бъдещият лидер на София. Това каза в предаването „България, Европа и светът на фокус“ на Радио „Фокус“ политологът Георги Киряков, който подчерта, че кандидатурата е интересна, но не е нищо ново в партийните среди.

„Ще припомня, че преди много години Иван Костов правеше такива експерименти с популярни лица, които обаче не са част от партийните редици и не са припознавани като партийни кандидатури. Това беше и Светослав Гаврийски на времето за кандидат-кмет на София, бившият управител на БНБ, такива кандидатури е имало и след това. Търси се разширяване на политическото влияние на партията, очевидно, а не да се затвори кандидатурата само в рамките на активните партийци и активните избиратели на ГЕРБ. Посланието от страна на ГЕРБ и на Бойко Борисов с кандидатурата на Антон Хекимян е, че партията иска да разширят базата на гласоподавателите отвъд строгите подредени и ясно очертавани партийни редици“, коментира Георги Киряков.

Той припомни, че преди време и популярният певец Азис е бил водач на листа на „Евророма“: „И какво направи като е много популярно лице и много го харесват хората? Нищо не направи. Нито помогна на „Евророма“ да влезе в парламента, нито пък спечели нещо от тази кандидатура. Тук, разбира се, в случая на Антон Хекимян, неговата полза е, че ще бъде общински съветник, защото е водач на листата. Но какъв ще бъде неговия принос към управлението на София ми е трудно да кажа, защото той е много-много далеч от управлението на общински дела. Той не познава тази материя и това означава, че той ще бъде изцяло подвластен от истинските партийци, които ще участват от ГЕРБ в Общинския съвет, включително Георги Георгиев, който отлично познава работата на общинарите в София и който ще бъде и вероятно председател на групата общински съветници, това не мога да го твърдя, но почти съм сигурен, че така ще бъде“, обясни политологът.

По думите му ако случайно бъде избран Антон Хекимян, той ще бъде всъщност кандидатура на Бойко Борисов: „И управлението на София ще бъде в ръцете на Бойко Борисов. Поне от гледна точка на кмета, ясно е, че Общинския съвет ще има друг дневен ред и други правила по които ще работи“, каза още Киряков.

При представянето на Антон Хекимян за кандидат за кмет на София отсъстваше Бойко Борисов, а Георги Киряков коментира липсата на лидерът на ГЕРБ по следния начин:

„Той обича такива жестове да прави, ако не е сигурен, че нещо ще се случи на 100%, т.е., че Хекимян ще стане кмет, той няма да присъства на обявяването и буквално на ходенето с Хекимян някъде, за да го видят хората. Ако е сигурен, че ще спечели, то той ще се появи, защото така ще каже – “ето, виждате ли, аз заставам зад печеливша фигура“. Това е посланието, което той дава с неучастието си в представянето на Антон Хекимян. Бойко Борисов не е убеден, че Хекимян ще спечели, това е символична фигура, просто, за да има някакъв кандидат ГЕРБ, за да не се окаже, че за първи път от много години, при положение, че вече 3-4 мандата управлява партия ГЕРБ София, нямат кандидат. Това е посланието, което дава с отсъствието си, аз друго не мога да разчета, освен това. Не е убеден, че тази кандидатура е изключителна и че е печеливша“, смята политологът.