Георги Кадиев: Съдебната система има нужда от „ядрена бомба“

Тече процес по изпиране на Пеевски. ДПС също разбраха през годините каква грешка беше това. Но сега, 10 години по-късно, това изпиране на Пеевски е абсолютно необяснимо. Това каза в интервю за БНР Георги Кадиев от „Левицата!“, тогава сред неколцината депутати от БСП, неподкрепили Пеевски.

„Гешев просто каза това, което всички ние знаем от години“, посочи Кадиев по повод репликата на главния прокурор за влизането на ВСС в „политическия график на Пеевски и Борисов“.

На днешния ден преди 10 години по време на кабинета „Орешарски“ 42-рото Народно събрание избра Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

„Аз съм го оценявал като грешка още в първия момент. От 84 народни представители БСП в онзи парламент четирима не гласувахме „за“ Пеевски. Считахме, че на човек с такава репутация не може да бъде възложена националната сигурност на страната. Държавната лоялност стои над партийната. Моето следващо действие беше да поискам оставката на Сергей Станишев, веднага след гласуването. До последно таях надежда, че няма да го гласуваме.“

Запитан инат или провокация е кандидатурата на Делян Пеевски за член на парламентарната комисия по конституционни въпроси, Кадиев подчерта:

„Най-вероятно има някакъв инат, не мисля, че е провокация. Мисля обаче, че разбирам мотивите на Пеевски – чисто прагматични. Той не иска да ни натрие носа, не иска да си възхвалява самочувствието. Той има интереси в съдебната система и трябва да ги пази. Аз съм разочарован от другата страна, не от Пеевски. Обясненията, че целта оправдава средствата и поради което не ни интересува кой ще бъде в конституционната комисия, кой ще прави и контролира процеса, за мен са абсолютно неприемливи“, коментира Георги Кадиев в предаването „Преди всички“.

Кадиев попита още какво се промени в обществото за 10 години, след като днес има основания за протести, каквито имаше и тогава, но такива няма.