Ген. Мутафчийски отново на екран, разкри как да се спасим от коронавируса

30 човека са с вируса във военно поделение в Централна България, 20 са заразените под пагон около София. Това съобщи ген. Венцислав Мутафчийски преди минути.

Какво да правим, докато чакаме ваксината? Носете маски, посъветва ген. Венцислав Мутафчийски. И допълни с тревога, че поне 15% от хората не носят маските си както трябва, допълни той.Полезността им е доказана още през 1936 година, когато имаше бум на вариола. Тези, които носят предпазни средства, поемат по-малък вирусен товар и това им дава шанс да изкарат болестта по-леко, напомни ген. Мутафчийски. Маските в закритите пространства са задължителни и според заповедта на министерство на здравеопазването.

България е на осмо място по смъртност сред страните в ЕС. Имаме 8415 легла в отделенията за covid-19 , от които 1108 за интензивни грижи. Капацитетът на първите е запълнен едва на 10.5%, а на вторите – 4%. Проблемът е с недостига на медицинския персонал, където заболяваемостта расте. Има и натрупана умора, посочи здравния министър Костадин Ангелов.

България не е на първите места по заболяваемост с Ковид-19, но с какво се обяснява нейното осмо място по смъртност. Този дисбалас се дължи на много фактори – застаряващото население у нас, общата заболяваемост и нещо много важно – колко бързо пациентите достигат до болниците, за да им бъде оказана адекватна помощ, обясни здравния инспектор Ангел Кунчев. В събота той ще се срещне с представители на общопрактикуващите лекари, за да се намери начин за по-тясно сътрудничество между двете звена – извънболнична и болнична помощ.

Процентът на заразени ученици, деца от детски градини и педагогически персонал е под средната заболяваемост за страната. Обезпечеността с предпазни средства е направена за минимум 3 месеца напред. Маски, дезинфектанти и спирт например има за три месеца напред, специални гащеризони за ковид-отделенията – за 20 месеца.

Често ни обвиняват, че не съобщаваме обективно статистиката на заболели хора. Истината е, че ние ежедневно следим 23 показатели, за да обобщим данните, посочи здравен инспектор №1 Ангел Кунчев. Ние говорим за пациенти с положителен резултат за ковид-19. 20% от хората, които са инфектирани с вируса дават клинична картина, а едва 5% от тях се нуждаят от интензивни грижи.

 

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share