Гала: Ям кисело зеле против бръчки!

Гала: Ям кисело зеле против бръчки!

Водещата на „На кафе” Гала е гуру на хиляди жени по отношение на красотата и грижата за кожа. Тв звездата е посветила последните 10 години от живота си на проучвания и експерименти как да съхраним младостта си по-дълго. Интересът й към тази област се появил отдавна, когато забелязала първите признаци на стареене. Гала обаче е успяла да магически да спре времето и без абсолютно никакви пластични корекции, филъри и козметични процедури на 55-годишна възраст има кожа като на ученичка.

Едно от големите й открития е консумацията на ферментирали храни, които връщат биологичния часовник назад. „Супер лесно нещо, което можете да направите, за да помогнете на кожата си е да ядете или пиете нещо ферментирало всеки ден. Здравата кожа започва със здрав храносмилателен тракт, а ферментиралите храни са използвани от векове, за да лекуват отвътре навън. По време на ферментацията кислородът се отстранява, което позволява на ферментиралите храни да станат богат източник на антиоксиданти.

В началото на процеса на ферментация пробиотичните клетки консумират целия кислород, което води до среда, в която антиоксидантните съединения се получават по естествен път. Тъй като окисляването е един от основните фактори за стареенето, консумацията на антиоксиданти е в състояние да помогне в борбата с това”, обяснява Гала. Здравословните бактерии, които се образуват по време на процеса на ферментация могат да премахне акнето, да намалят признаците на ранно стареене и да създадат по-гладък, и равномерен тон на кожата. Ферментиралите храни също укрепват имунната ни система и балансират хормоните, които често пъти са причина за проблемна кожа. Гала дава и три примера за ферментирали храни, които тя консумира в ежедневието си.

„Кефирът е млечна ферментирала напитка, която традиционно се прави с козе или краве мляко и добавени зърна от кефир към тях. Специалистите твърдят, че редовната консумация на кефир води до снабдяване на кожата с „добри“ бактерии, които намаляват възпаленията и успокояват кожата. Комбучата е още една ферментирала напитка, която се прави от зелен или черен чай. В комбучата има естествени киселини и пробиотици, които заздравяват защитния слой на кожата и засилват нейната хидратация. Киселото зеле пък е традиционна за България храна и може да се превърне в най-добрия ни приятел в борбата с остаряването на кожата. Освен пробиотици, в киселото зеле има много витамин А, което в комбинация с другите полезни съставки има свойството да заличава фините линии и бръчките”, категорична е Гала.