В ЦСКА се задава рекорд по чужденци

В ЦСКА се задава рекорд по чужденци

ЦСКА и през това лято, както вече стана традиция, приключи съвсем навреме с по-голямата част от селекцията си за следващия сезон, пише Мач Телеграф. От „Армията“ обявиха вече три чуждестранни попълнения – французите Йоан Баи и Жуниор Нзила, както и босненеца Хамза Чатакович. Сред новите има и един българин – Ахмед Ахмедов, който се завръща след наем в Нефтчи Баку.

Това, което най-отчетливо засега се забелязва, е, че в Борисовата градина продължават да залагат почти изцяло на чужденци при правенето на селекцията. Доскоро това беше патент на Лудогорец, но явно на „Армията“ разбраха, че само с качество отвън могат да скъсят дистанцията и най-после да детронират хегемона, за което мечтаят вече 10 години. През следващия сезон има голяма вероятност ЦСКА да постави рекорд при легионерите – както като бройка, така и като процент от всички играчи.

В момента в клуба чужденците са 15, а българите – само 9. В процентно съотношение това прави 60:40 в полза на родените извън нашата страна. При това трябва да отбележим, че селекцията още не е завършила, а финалните цифри за следващия сезон ще са налице най-рано през зима, когато вероятно в клуба ще дойдат още легионери. Поне това говорят тенденциите от последните години – а именно, че макар и да не е много голямо, текучеството в клуба си го има. И през всеки трансферен период поне трима-четирима души си отиват и толкова нови пристигат. Другото, което трябва да отбележим, е, че от деветимата българи в редиците на Любо Пенев много малко имат шанс да бъдат твърди титуляри. В тази бройка не включваме прибраните след наем Радослав Живков и Християн Петров, както и 16-годишният трети вратар Алекс Божев.

От състава, който завърши сезон 2020/21 твърд титуляр от българите бе само Иван Турицов, а другият най-често играещ – Георги Йомов, бе предимно резерва. Всички останали и през миналия и през следващия сезон почти сигурно ще имат поддържаща роля и няма да са основни фигури. Евтимов ще продължи да бъде втори избор за поста под рамката след Бусато. Пламен Гълъбов със сигурност пак ще е на пейката, а Ахмед Ахмедов вероятно отново ще е печеливш жокер при негативен развой на мачовете. Същото се отнася и за Митко Митков. Мартин Смоленски, Димитър Бучков и Марк-Емилио Папазов може би рядко ще попадат и в групата, а е по-вероятно дори да ги преотстъпят някъде.

Така рекордът по отношение на количеството на чужденците никак не е изключено да стане факт през следващия сезон. Засега като бройка легионерите бяха най-много в първенството през 2019/20 – 21. А като процент върхът бе през 2014/15 – 68,18%.