В София най-активно строят в Кръстова вада

В София най-активно строят в Кръстова вада

Столичните квартали “Кръстова вада” и “Студентски град” са с най-голям обем новозапочнато жилищно строителство от началото на годината. Сред кварталите с активно ново строителство в столицата са също “Симеоново”, “Витоша”, “Овча купел” и централните градски части.

Офис пазарът е съсредоточен основно в София, където от началото на годината е започнало строителството на най-много нови офис сгради. Така общо в София стартираните строителни проекти от началото на годината са с обем над 1,7 млн. кв. м.

Пандемията е довела до ръст с 57% на строителството на алтернативни имоти като здравни заведения и училища, което се дължи и на очакваното засилено търсене на здравни услуги през следващите години.

Силен ръст има и при строителството на ваканционните имоти, чийто обем е нараснал три пъти в сравнение с миналата година.

Това обаче се дължи главно на няколко големи проекта в района на София, чието строителство е стартирало през тази година. Засиленото търсене на къщи с двор и по-големи площи извън големите градове също допринася за ръста на новото строителство в сегмента.