В Словакия потвърдиха присъдата от 25 години затвор на убиеца на Ян Куциак

Върховният съд на Словакия потвърди днес присъдата от 25 години затвор на убиеца на разследващия журналист Ян Куциак, предаде ДПА.

Присъдата, постановена срещу бившия военнослужещ Мирослав Марчек на апелативна инстанция, е окончателна и не подлежи на обжалване, заяви пред агенцията говорителката на най-висшата съдебна инстанция в страната Александра Вазанова.

През януари тази година Марчек призна, че е убил Куциак и приятелката му Мартина Кушнирова през февруари 2018 г. с изстрели в главата и гърдите.

С решението си Върховният съд промени по-лекото наказание, постановено през април от Специализирания наказателен съд (СНС), отговарящ за организираната престъпност и заседаващ в Пезинок, близо до столицата Братислава.

СНС осъди Марчек на 23 години затвор поради това, че той призна вината си и даде на разследващите ценна информация за смятаните за поръчители на убийството, което беше сметнато за смекчаващо обстоятелство. Прокуратурата обаче настоя за максималното наказание заради тежестта на престъплението и наложи становището си пред апелативния съд, припомня ДПА.

Previous post Меркел: Германия ще удължи срока на ограниченията до 10 януари
Next post Италия забранява литургията в полунощ на Бъдни вечер и движението между областите