В САЩ амнистираха 12 вещици след четири века

Американски щат оправда 12 души, осъдени за вещерство преди близо 400 години по време на колониална Америка, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Единадесет от тях са били обесени, след като са били осъдени за вещерство в североизточния щат Кънектикът в средата на 17 век, а една жена е била пощадена.

В четвъртък щатските сенатори в Кънектикът приеха резолюция в този смисъл, обявиха осъдените за невинни и заклеймиха присъдите, наложени на девет жени и двама мъже, като „съдебна грешка“.

Асоциация на потомци – „СиТи Уич трайъл екзонерейшън проуджект“ (CT Witch Trial Exoneration Project), приветства в прессъобщение гласуването, след като беше водила кампания за посмъртна реабилитация на роднините си.

Решението на щата Кънектикът беше взето в навечерието на 376-ата годишнина от първия случай на обесване за вещерство в Нова Англия – този на Алис Йънг.

През 17 век стотици хора, предимно жени, са обвинени във вещерство в Нова Англия, най-вече по време на известните процеси в Салем, щата Масачузетс, между 1692 и 1693 г., които са били доминирани от страх, параноя и суеверия.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share