В кризата: Хората масово обръщат парите си в злато

В кризата: Хората масово обръщат парите си в злато

Все повече хора влагат част от парите си в злато. По време на пандемията и съществуващото геополитическо напрежение търсенето на инвестиционно злато при нас се е покачило с около 35% спрямо миналата година. Това заяви за в. „Труд“ Кирилка Епитропова, дилър в Tavex.

“Най-често хората купуват инвестиционно злато за суми между 1000 лв. и 5000 лв. Към момента, златна монета с грамаж една тройунция е на цена 3320 лв. Наблюдава се засилен интерес и към по-малките кюлчета от 1 до 10 грама. Те са предпочитани от хора, който тепърва започват да заделят част от месечния си бюджет в злато, а също така и за подарък“, каза Кирилка Епитропова.

През последните месеци златото стабилно поскъпва и отново доказва статута си на сигурно убежище в бурни времена. Когато хората искат да инвестират парите си в злато е добре да се насочат към инвестиционните кюлчета и монети, съветват експертите от Tavex. Те са с по-висока проба злато от бижутата, които най-често са 14 карата. Освен това за инвестиционните кюлчета и монети специализираните компании обявяват ежедневни курсове за „продава“ и „купува“ с малък марж между тях. Това означава, че ако имате нужда от пари може винаги да ги продадете.

Златните бижута също може да бъдат продадени, но в цената им са включени изработка и ДДС – т.е. при покупката им от златар плащате по-висока цена от стойността на самото злато. А след това при обратното им изкупуване може да вземете само стойността на златото. Затова инвестиционните кюлчета и монети съхраняват по-добре стойността на парите и носят добра доходност при поскъпване на златото.

В сравнение с 2019 г., до момента не се наблюдава нарастване в обратното изкупуване на бижута от хората, а също и на инвестиционно злато, дори има лек спад по информация на Tavex, каза още Кирилка Епитропова. Това потвърждава, че все повече хора предпочитат да държат спестяванията си в злато, допълни тя. “От една страна, това показва, че повече хора управляват финансите си по-умело.

По-информирани са и осъзнават смисъла да инвестират в злато. Но от друга страна са и хората, който предходни години са продали семейните бижута и вече не разполагат с такива”, каза Епитропова.