В „корона“ годината: Нашенци почивали двойно повече от планираното

Двойно повече почивали българите през лятото спрямо първоналните си планове. След отпадането на извънредното положение през май едва 11.6 % от нашенците са планирали да ходят на ваканции у нас. Според последни данни обаче по българските плажове за летували 22.2 % или 1.2 млн. души. Това показва съвместно проучване на социологическата агенция „Галъп интернешънъл“ и Националния борд по туризъм.

Равносметката за тазгодишния летен сезон е направена след изследване по телефона с 1000 българи. Интерес към зимните ни курорти също не е липсвал, а ръстът е двоен.

При 4.3 % от българите през май планината е бил най-предпочитаният вариант за почивка, в действителност обаче двойно повече нашенци са потеглили към ски пистите. Междувременно, част от плановете за море в чужбина на малко над 5 % от участниците в анкетата са отпаднали. Под чуждестранна сянка са лежали едва 2.7 на сто от планиралите ваканция извън страната.

Изследването разкрива още, че българските курорти са били първият избор на 70 % от почивалите у нас. Малко над една четвърт пък признават, че всъщност са искали да почиват в чужбина, но заради COVID-19 пътуването им е било възпрепятствано.

Оценките за ваканциите у нас са доста високи – по петобалната скала, хотелите и къщите за гости в страната получават близо 4. Българите продължават да са оптимисти по отношение на потенциала на българския летен туризъм. Отново 70 % смятат, че той е добър или много добър.

Малко над една трета от анкетираните са посочили, че са отложили или отменили своите ваканции заради опасения, свързани със световната пандемия.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share