В карантината: Двойно се е увеличила киберпрестъпността през 2020 г.

Очаква се киберпрестъпността тази година да струва на глобалната икономика повече от 1 трилион долара, което е повече от 50 % ръст от 2018 г. насам, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

В публикуван съвместен доклад, изготвен от McAfee Corp. и Центъра за стратегически и международни изследвания (CSIS) се казва, че цената на онлайн престъпната дейност възлиза на повече от 1 % от световното производство, а освен това има и значително нефинансово въздействие.

Анализаторите отбелязват нарастване на редица атаки, включително рансъмуер, фишинг, копиране на служебни имейли, шпионски софтуер и кражба на криптовалута. Част от ръста на тези престъпления може да се дължи на по-слабата сигурност, тъй като повече хора работят дистанционно.

„Тежестта и честотата на кибератаките върху бизнеса продължават да нарастват с развитието на техниката, новите технологии разширяват полето на заплахата, а естеството им се променя при работа от къщи“, смята Стив Гробман – главен технически директор в McAfee.

Докато промишлеността и правителствата са наясно с финансовите последици и последиците за националната сигурност от кибератаките, непланираното принудително бездействие, разходите за разследване на нарушенията и прекъсването на производството са по-слабо оценени високи разходи на въздействие.

Докладът се основава на проучване сред 1500 професионалисти в областта на управлението и бизнеса в САЩ, Канада, Великобритания, Франция, Германия, Япония и Австралия.

Въздействието на киберпрестъпността включва загуба на интелектуална собственост и финансови активи, както и принудително спиране на системата и уронване на репутацията на организацията, се обяснява в доклада.

Не е тайна, че киберпрестъпността може да навреди на обществената безопасност, да подкопае националната сигурност и да навреди на икономиките“, пишат в него експертите.

Това, което е по-малко известно, са скритите разходи, с които организациите може да не са наясно:загуба на възможности, пропилени ресурси и морални щети на персонала.

Обезпокоително според авторите на доклада е, че едва 44 % от анкетираните компании са заявили, че разполагат с планове за предотвратяване и реакция при инциденти със сигурността.

Докладът е изготвен на фона на вълна от атаки, насочени към здравни организации по време на глобалната пандемия от коронавирус и появилата се информация, че хакерите са насочили вниманието си към веригата за доставки на ваксини срещу COVID-19.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share