В Калабрия закопчаха 46 мафиоти на куп

В различни градове на южната италианска област Калабрия вчера бяха арестувани 46 босове и сподвижници на местната организирана престъпност „ла ндрангета“.

Прокурорът от областния център Реджо Калабрия – Джовани Бомбардиери и неговите заместници обвиняват задържаните ндрангетисти в участие в престъпно сдружение от мафиотски тип, трафик на наркотици и оръжие, в опити за убийства и лихварство. В операцията с кодово название „Фауст“, която продължи през целия ден, участват над 200 карабинери и полицаи, подпомагани от войници в бронетранспортьори и от вертолети на италианските ВВС.

В съобщенията на италианските медии за масовите арести се подчертава, че №1 сред закопчаните е кметът на известния с плантациите си от мандаринови и маслинови дървета град Розарно. Той се казва Джузепе Ида, на 40 години е, по професия е адвокат и е бил член на партията Съюз на демократите от центъра. Прокуратурата в Реджо Калабрия го обвинява преди всичко в това, че е изтъргувал избирането му за пръв гражданин на Розарно с най-мощния клан в района – „Пизано“, познат като „Дяволите на Розарно“. Тоест срещу събраните от мафиотите гласове за победата на Джузепе Ида на кметските избори през 2016 г., по-късно той им е направил ред услуги за сметка на държавата. Нещо повече – магистратите установили, че сега босът на „Пизано“ – Франческо Пизано и членовете на цялата фамилия ндрангетисти работят активно за издигането на кандидатурата на Ида за депутат на следващите парламентарни избори.

Но според прокуратурата, не само кметът е бил в „топла връзка“ с мафията, а и влиятелният в Розарно общински съветник Доменико Скрива. Той е архитект и Джузепе Ида го назначил по заповед на клана „Пизано“ за шеф на отдела за Обществено строителство. А това навсякъде в Италия и не само, е ямата, от която непочтените политици крадат на поразия.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share