В Испания отчитат рекордно високи температури през октомври

В Испания отчитат рекордно високи температури през октомври

След продължителните горещини, които започнаха още през май, в Испания отчитат и рекордно топъл октомври. За последните дни на месеца синоптиците отново прогнозират много високи температури – до 32 градуса.

Медиите коментират, че лятото е заменило пролетта и е напът да замести и есента.

Държавната метеорологична агенция на Испания посочва, че необичайно високи са както максималните, така и минималните температури в най-топлия октомври от 1961-а година.

Рекордна температура беше измерена през седмицата в Мелия – 36,8 – с почти два градуса надхвърляше предишната най-висока стойност за този месец. В Гранада и на Балеарските острови живакът стигна 33 градуса. Топло е и на север – в Страната на баските и Кантабрия – до 29 градуса. В най-различни части на страната – в Аликанте, Кадис, Сан Себастиан, Сантандер нощите са тропични – около 19 градуса.

Синоптиците отбелязват, че температурите са между 5 и 10 градуса по-високи от обичайните, като се очаква ново покачване – 29 градуса в Билбао, Памплона, Сарагоса, до 32 – в Жирона, Каталуния.

На този фон испанските медии цитират подробно доклада в медицинското списание „Лансет“, че климатичните промени заплашват глобалното здраве.

С 68 процента се е увеличила смъртността сред хората над 65 години, свързана с горещото време.