В Гърция се чудят: Защо не спадат новите случаи на коронавирус, въпреки локдауна?

„Защо не спадат случаите“, пита на първа страница гръцкият ежедневник „Катимерини“ в търсене на отговори защо след почти месец пълно затваряне броят на новозаразените в Гърция остава висок. Според изданието фактори за това са заразяването в семейството, умората на населението и атмосферните условия.

Според специалистите причините броят на новите случаи на заразяване да остава трайно висок и с много бавен темп на намаляване, а натискът върху здравеопазването да се запазва, са многоизмерни. Епидемиологичната картина от една страна се дължи на вътрешносемейните заразявания, тоест на това, че има широко разпространение на вируса вътре в семействата.

Сред факторите е и обстоятелството, че втората национална карантина е по-мека от първата, а населението изпитва вече умора и съобразяването с мерките е по-ограничено. И накрая – влошаването на времето налага затваряне в затворени пространства. Вчера броят на интубираните в Гърция достигна рекордна стойност – 622. Бяха регистрирани 1882 нови случая, а 100 пациенти починаха, предаде БТА.

За „пълни улици въпреки локдауна“ пише солунският вестник „Типос Тесалоникис“ в днешния си брой. Според изданието движението е тройно в сравнение с първата карантина през пролетта. Особено увеличено е движението по улиците в Солун въпреки обстоятелството, че голяма част от жителите работят от къщи, а училищата остават затворени, както и много от магазините.

Вестникът съобщава още, че вчера Европейската комисия е решила Гърция да бъде изпратена пред съда на ЕС заради лошото качество на въздуха и по-конкретно заради концентрацията на фини прахови частици. Гърция не е предприела достатъчни мерки за намаляване на замърсяването на въздуха в Солун. Според данните, подадени от Гърция, системното превишаване на нормите в Солун се регистрира за всички години от 2005 г. насам с изключение на 2013 г. През 2019 г. нормите са били превишени в продължение на 67 дни.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share