Въпреки че сме в криза: Даваме 400 милиона лева за радари

Министерството на отбраната планира да започне процедура за придобиване на трикоординатни радари за армията. Стойността на проекта е близо 400 млн. лева. Най-голямата израелска компания в отбранителната индустрия има интерес към бъдещия търг, който трябва да стартира в началото на годината.

Радарите, които израелската аерокосмическа индустрия предлага за България, са част от „Железния купол“, който успешно охранява страната от атаки по въздух вече 9 години.

„Голямото предимство на радара е, че може да работи едновременно по няколко мисии- въздушно наблюдение, противовъздушна отбрана – може да се следят хиперзвукови цели, ракети „Круз“ и минохвъргачен огън, и да реагират при атака от рояци дронове, артилерийски залпове“, казва Мани Коен, директор „Радари, Противовъздушна отбрана“.

Според производителите радарът работи в режим 24/7 и не се влияе от метеорологичните условия. Съвместим е с оръжейни платформи, произведени и на запад, и на изток, цитира офертата Би Ти Ви.

Зaпитвaнeтo на България e зa 7 рaдaрни cиcтeми. Израелската държавна компания обяви, че е готова при договор в България да се разкрие производствена линия.

За участие в бъдещия конкурс министерство на отбраната е изпратило запитвания до 9 компании, сред които и американската оръжейна компания „Локхийд-Мартин“, производител на самолетите F-16 блок 70 за България.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share