Въпреки локдауна до края на януари: Ресторанти правят резервации за Нова година

Въпреки новите рестрикции ресторанти и нощни клубове трескаво събират резервации за Нова година. Голяма част от тях дори вече са взели капаро. Това показа проверка по заведенията в страната.

Заведения в столицата приемат резервации за 31 декември, като дори предлагат до 30% отстъпка от цената на куверта, ако масата се запази сега.

Кувертите варират от около 100 до 160 лева. Въпросните заведения вече са обявили в сайтовете си празнични новогодишни менюта. В тях влизат салати, студени ордьоври, няколко вида основни ястия и десерти.

Заповедта на министъра на здравеопазването от 25 ноември ясно гласи, че не се допуска провеждането на събирания от частен характер с присъствие на повече от 15 човека. Въпреки това голяма част от ресторантите смятат, че това не ги касае.

Не са малко и заведенията, които не искат да рискуват.

„Много заведения изгоряха. Имахме и други такива запитвания и то по 50 човека. Аз постоянно гледам, интересувам се – те реално вкарват хора и заключват отвътре“, казват от бранша.

„Какво ще правят нашите колеги, който може да организира нещо, ще организира – дали с приятели, дали с познати или външни хора. Ако щабът си мисли, че хората няма да празнуват Коледа и Нова година, тогава са в страшна грешка“, каза пред Нова тв Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията.

От бранша обаче са категорични, че резервациите извън правилата са по-скоро изключение, отколкото правило.

Previous post Бизнесът скочи на властта: Помагаше се на места, където това не беше нужно
Next post Свилен Рачев е героят, предотвратил нова трагедия като в Хитрино