Въпреки кризата: 57% от фирмите дават бонус за Коледа

Във време на пандемия и икономическа криза – ще има ли коледни бонуси, при какви условия ще се плаща извънредният труд и как работодателят ще отчита допълните часове, ако работим от вкъщи? Отговорите на тези въпроси дава рубриката на Би Ти Ви „Чети етикета“.

Нагласите на бизнеса

Въпреки пандемията ще има коледни бонуси, но по-малко работодатели са склонни да дадат допълнителни възнаграждения на служителите си. Това обяви директорът на Националния център за оценка на компетенциите в БСК Томчо Томов.

Проучване на БСК показва, че 43% от работодателите няма да поощрят служителите си в края на годината, т.е. 57% ще дадат. За сравнение, през миналата година едва 12% от фирмите не са дали допълнителни средства на работниците си. Основната причина е липса на финансова възможност.

„Причините са намалени приходи от продажби, проблеми с ликвидността, стремеж на фирмите да съхранят работните места и възнагражденията“, обясни Томов.

На въпрос „При какви условия бихте дали коледни бонуси на своите служители?“, масово работодателите отговарят, че това може да се случи при добри финансови резултати на фирмата и след внимателна преценка на приноса на работника.

Финансовият стимул е най-предпочитаният коледен бонус от работодателите. 15% от компаниите ще раздадат фирмени подаръци, а 8% – ваучери за храна. Проучването показва още, че 63% от анкетираните предприятия са склонни да отделят до 20% от нетното възнаграждение на един служител за коледен бонус. Малко над 20% биха дали половината от заплатата, а едва 2% от фирмите – пълна.

По-високите коледни бонуси ще се раздадат в IT сектора, преработващата промишленост, строителството и недвижимите имоти.

Празничният календар

Официалните празнични дни са 24, 25, 26 декември и 1 януари, 27 декември е почивен ден, а 28 декември е неприсъствен. Така през последния месец на годината има четири дни, за които се дължи допълнително заплащане, ако служителите са на работа и един такъв през януари догодина.

Как ще се изчислява извънредният труд по празниците?

При работа на официален празник по график, работодателят трябва да изплати на служителя си 200% от надницата му. Ако обаче служителят почива и трябва да работи извънредно, възнаграждението става четири пъти по-голямо от стандартното заплащане за деня.

Има особеност обаче при почивните и неприсъствени дни. За 27 декември фирмите не дължат допълнително възнаграждение, а за 28 декември то не трябва да е по-малко от 75%.

„Ако един човек работи на дневна база от 50 лв. и трябва да работи на Коледа или Нова година, съответно той получава средното брутно възнаграждение за деня и удвоеният размер за работа в празничен ден, стават 100 лв., и ако работи извънредно – удвоен размер на тази сума, 200 лв.“, обясни Тодор Капитанов от КНСБ.

Не трябва да се забравя, че става въпрос за брутно възнаграждение и тези пари подлежат на данъчно облагане. Тези допълнителни възнаграждения са законово регламентирани и работодателят е длъжен да ги изплати на служителя си.

Тази година за бизнеса е предизвикателство как да изчисли извънредния труд при работа от вкъщи. Работата от дистанция е законово регламентирана в Кодекса на труда обаче изискванията не са ясно описани.

Според бизнеса условията за работа са различни и често служителите злоупотребяват при работа от дистанция.

„Работата от вкъщи превръща нашия дом в 24-часов офис, където физически и психически ние сме на работа – винаги има някоя неизпълнена задача, винаги има нова задача. Хората трябва да си налагат дисциплина и да не работят повече от договореното с работодателя“, обясни синдикатът.

Работодателите признават, че ефективността на служителите им е по-голяма при работа от вкъщи, но извънредният труд е труден за отчитане от технологична гледна точка.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share