Вън! Руски дипломат шпионирал ученията с US военни у нас

Вън! Руски дипломат шпионирал ученията с US военни у нас

Руски дипломат, който е шпионирал в полза на Москва, беше разкрит от прокуратурата по сигнал на ДАНС. От пресцентъра на държавното обвинение съобщиха в петък, че главният прокурор Иван Гешев е уведомил министъра на външните работи за събрани доказателства за извършвана разузнавателна дейност на територията на страната от чужд гражданин, ползващ се с дипломатически имунитет.

Разследването е започнало по сигнал на Държавна агенция „Национална сигурност“ и се води от Специализирана прокуратура. Там е образувано досъдебно производство за престъпление срещу Република България – за това, че чуждестранен гражданин е събирал информация, представляваща държавна тайна, с цел предоставянето й на чужда държава или чужда организация (престъпление по чл. 104, ал. 1 НК).

В хода на разследването по досъдебното производство е установено, че в периода от 2017 г. до настоящия момент, пореден гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност, при която е била събирана военна информация, в т.ч. за числеността за разполаганите на територията на България по време на учения военнослужещи от САЩ. Целта е била информацията, представляваща държавна и служебна тайна, да бъде предадена на руското военно разузнаване в Москва. За реализирането на незаконната си дейност руският гражданин е осъществявал контакти с български гражданин, който е имал достъп до съответната класифицирана информация. На него е била обещавана и предоставяна финансова облага, уточняват от прокуратурата.

„Установено е, че руският гражданин се ползва с дипломатически статут. Съгласно чл.31 т. 1 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения, въпреки наличието на основания за привличането му в качеството на обвиняем за престъпление по чл. 104 ал. 1 НК, наказателното производство срещу чуждестранния гражданин е спряно на основание чл. 25 ал. 1 т. 3 НПК – „деецът е лице с имунитет“. В тази връзка, на 17 декември 2020 г., главният прокурор Иван Гешев уведоми официално министъра на външните работи за установеното в хода на разследването и предприетите действия“, пише още в съобщението на прокуратурата.

По-късно от Министерството на външните работи обявиха за персона нон грата дипломат от руското посолство в София. Дипломатът има 72 часа срок да напусне страната заради действия, несъвместими с дипломатическия му статут, съобщиха от ведомството. Нота с това съдържание е била връчена на заместник-ръководителя на дипломатическата мисия, който бе бил извикан в сградата на МВнР.

От външно изтъкват, че вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева е получила писмо от главния прокурор Иван Гешев, че в рамките на досъдебно производство е установено как въпросният дипломат е събирал информация, представляваща държавна тайна. Въпросното деяние представлява престъпление по чл. 104 ал. 1 от Наказателния кодекс. Тъй като извършителят се ползва с имунитет по Виенската конвенция за дипломатическите отношения, досъдебното производство е прекратено.

През лятото стана ясно, че ДАНС е противодействала успешно на руската разузнавателна дейност в България през миналата година. Това е записано в годишния й доклад, в който като сериозен успех се отчита пресичането на разузнавателна дейност на руски дипломати и наложената забрана за влизане в страната на генерал Леонид Решетников и на православния олигарх Константин Малофеев за 10 г. Двамата са ментори на кредитния фараон Цветан Василев, който се укрива в Белград, след като ужили вложителите и източи 5,6 млрд. лева от пирамидата КТБ.

Бивш соцдепутат и настоящ председател на движение „Русофили“, Николай Малинов се записа в историята на България като първия обвинен заради шпионаж в полза на Русия. Скандалът гръмна навръх 9 септември м.г. Прокуратурата разкри крайната цел на задкулисна мрежа, в която Малинов се оказа с ключова роля – на двигател на т.нар. план България, инспириран от прокремълския олигарх Константин Малофеев и от генерала от бившото КГБ и впоследствие от Службата за външно разузнаване (СВР) на Русия Леонид Решетников. СВР е наследникът на Първо главно управление на КГБ.

Целта на плана е била да бъде променена евроатлантическата ориентация на България и страната ни отново да бъде върната в сателитната ос на Русия. Реализацията на въпросния план е трябвало да бъде финансирана с малкото истински, но пък златни активи за 1 млрд. лева, финансирани от КТБ, които банкерът беглец Цветан Василев на няколко пъти се опита да открадне под носа на държавата при вторичния грабеж на фалирания от него трезор. И то с помощта на бандата за 1 евро, движена от белгиеца с руски паспорт Пиер Луврие, зад когото се оказа, че стои Малофеев.