Външният министър: Важно е българите в чужбина да бъдат активни в провеждането на вота

Много е важно българите в чужбина, а и представителите на политически партии да бъдат активни и не само да подават заявления за регистрация, но и да участват в секционните комисии. Това заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева в „Лице в лице” по БТВ.

Тя поясни, че от външното министерството се подготвят и в случай, че се наложи да бъдат командировани хора от България. Захариева обаче подчерта, че има редица изисквания за влизане в другите страни, затова и бюджетът тази година е по-голям, като са предвидени и PCR тестове.

По думите ѝ Великобритания е дала съгласие за разкриване на максималния брой секции – 35, с условието да се спазват всички действащи на територията на Острова противоепидемични мерки. От Германия пък сме поискали повече секции отколкото са били на последните избори – 40 в 35 града. В САЩ пък имаме разрешение за провеждане на изборите в цялата страна, което означава, че броят на секциите ще зависи от подадените от наши сънародници заявления, уточни външният министър. „Получаването на разрешителните се движи добре. От Франция все още нямаме разрешение, нямаме и от Гърция, но не мисля, че там ще имаме проблем“, каза още външният министър.

„Електронното гласуване ще бъде част от бъдещето”, коментира Захариева. Тя се определи като негов привърженик, но, според нея, предвид това, че все още не съществува система, която да гарантира сигурността на вота, то не е възможно на този етап.

По-рано от външното ни министерство обявиха пускането на електронна платформа, в която българите в чужбина могат да подават заявление за лични документи.

„За хората са видими административните реформи, които направихме. Заварихме такова положение, че никъде не можеше да се плаща по електронен път, плащаше се с таксова марка. Вече имаме ПОС терминали, започнахме да мислим как да електронизираме услугите и в чужбина. Изменихме закона заедно с МВР и тествахме системата преди да я пуснем официално днес на обяд“, каза Захариева.

От думите ѝ стана ясно, че вече има подадени заявления, както и обаждания по посочения в платформата телефон.Тя уточни, че заявлението се подава по електронен път, но новият документ трябва да се получи лично, за да бъде върнат старият. Ако пък заявлението бъде подадено лично и бъде върнат стария документ, готовият документ може да бъде получен по пощата.

Според Захариева в момента Шенген не е тема в Европейския съюз. Тя обаче увери, че влизането на България в Шенгенското пространство остава приоритет. „Шенген ни е приоритет, но в момента всички сме се фокусирали върху COVID-19“, заяви тя.

По отношение на Северна Македония Захариева каза, че България ще дари ваксини в най-скоро време, като се чакат доставки от тримата, одобрени от Европейския съюз, производители. „Не сме се отметнали. България ще предостави ваксини, когато има достатъчно количество и за българските граждани“, подчерта министърът на външните работи.

Previous post Доц. Георги Бърдаров: Пандемията не доведе до бейби бум, очакванията за това бяха абсурдни
Next post Учениците от 5-ти, 10-ти и 11-ти клас се връщат в класните стаи