Във Флоренция дават 4600 евро на квадрат, нараства интересът на чужденците

Нараства интересът от чужденци към имоти във Флоренция, Италия. Най-скъпите домове в града обичайно струват около 10 хил. евро на кв. м, но цените най-често са между 3500 евро и 4600 евро на квадрат, показват данни на италианската данъчна служба.

Рекордната цена в града е за мезонет с площ от 420 кв. м. Той е продаден за малко над 9 млн. евро, посочват от консултантска компания на пазара на имоти. Това е най-високата цена на квадратен метър в историята на Флоренция – 21 428 евро.

Първоначално повечето чуждестранни купувачи, които избират да живеят в Италия, се насочват към Милано или Рим. Но накрая някои решават да се установят във Флоренция, привлечени от начина на живот в града. Голямо предимство е и наличието на международно летище.

Често купувачи са готови да дадат 3-5 млн. евро за жилище в историческия център на града или за къща в покрайнините. Голяма част от чуждестранните купувачи са богати американци, които решават, че Европа им предлага по-добри условия за живот. Те плащат с пари в брой и покачването на лихвите не се отразява на желанието им да придобият имот в Италия.