Всяка четвърта кръчма остава затворена и след 1 март

Всяко четвърто заведение или 25 на сто от ресторанти, кръчми, барове и дискотеки ще останат затворени след вдигане на ограничителните мерки, което се очаква да стане на 1 март. Това заяви Ричард Алибегов, председател на Българска асоциация на заведенията.

Той посочи, че това е информация, която има от колегите си. Най-вероятно изобщо няма да отворят голяма част от заведенията в зимните курорти, тъй като реално работа ще имат за по-малко от месец, преди приключване на сезона.

Все още от бранша не са предприели сериозни действия по подготовка за отваряне на заведенията. Причината е, че реално все още няма и заповед от Министерството на здравеопазването, в която да бъде регламентирано това. Докато няма заповед, нито един собственик или управител не предприема мерки за наемане на персонал и зареждане на обекта, обясни Алибегов.

Проверка на в. „Телеграф“ по заведенията на бул. „Витоша“ установила, че в тях

работят само кухните, които предлагат доставки до дома или офиса

Столовете са вдигнати върху масите, които са затрупани и от други предмети. Няма и персонал, който да реди масите и да почиства обектите. Някои от заведенията пък са оставели масите и столовете в готовност за посрещане на клиенти, но те са все още непочистени.

Ресторантите, които са в готовност да отворят за клиенти от 1 март, очакват заповедта на министъра, за да се погрижат за наемане на персонал, ако са освободили старите си служители, както и за зареждане. Очаква се реалната подготовка да стартира 5-6 дни преди началото на март. Повторното отваряне на заведенията обаче изисква големи разходи като те зависят от капацитета на обекта. Има такива, които ще успеят да направят първоначално зареждане с продукти за 3000 лева, но има такива, за които няма да им стигне и бюджет от 50 000 лева.

Няма да могат да отворят заведения, които имат финансови затруднения да погасят дълговете си, да наемат персонал и т.н. В момента състоянието на бранша е изключително тежко, тъй като много време не се работи, а разходите продължават да се трупат. Това са наеми, данъците, сметките и други, коментира Алибегов.

След като бъде издадена заповед, с която се разрешава отварянето на заведенията, ще бъдат регламентирани и противоепидимичните мерки, които трябва да се спазват. Обсъжда се

капацитетът на заведенията да бъде намален наполовина

с цел да се избягва контакта между непознати. Също така ще бъде задължително носенето на маски от персонала, ще се прави и честа дезинфекция на повърхностите. Обсъжда се също и въвеждане на вечерен час за работа на ресторантите през първите две седмици, ако се приеме, че втората половина на март да бъдат отворени и нощните заведения. Ограничението за работа ще е най-вероятно както при хотелите, а именно до 22 часа.

Сред другите мерки, които предвижда браншът, е да праща служителите регулярно на антигенен или PCR тест. В тази връзка Алибегов коментира, че тази практика е прилагана и при първото отваряне на заведенията през пролетта на миналата година. Тогава се установило, че много малко от служителите, които работят в този бизнес, имат положителни резултати от теста.

Алибегов заяви още, че смята за добра идея заетите в туризма да бъдат ваксинирани приоритетно, както предложи вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова, за да осигурят своето и това на клиентите спокойствие.

Ресторанти замразяват цените, хотели ги вдигат

Цените в заведенията няма да се променят и ще останат такива каквито бяха преди локдауна, коментира още Ричард Алибегов. Той не смята, че някой ще си позволи да прибегне до тази възможност при тази криза. Алибегов обаче коментира, че има информация за завишени цени в хотелските ресторанти, като обясни, че това се дължи на монопола, който имат в момента. Алибегов допълни, че все още няма отговор от здравно министерство относно разликата в ресторантите към хотелите и самостоятелните заведения и с какви мотиви са отворени хотелските, а другите останаха затворени.

В момента има много сигнали и случаи в които са установени, че заведенията към местата за настаняване работят и с клиенти, които не са гости, а само правят фиктивна регистрация на стая, за да може, ако има проверка, да са изрядни. Също така не са единични и случаите, в които въпреки забраната хващат пълни заведения, които си правят частни партита.

Заведение в София търси 45 служители

Столично заведение търси да наеме 45 служители, показа проверка в сайта на Агенцията по заетостта. Заплатата, която се предлага е 1200 лева, а условията са да се работи на безсрочен трудов договор, на 8-часов работен ден. Няма специални изисквания към кандидатите, като заявления се приемат до 8 март. Друга обява е за наемане на 20 служители, при същите условия, отново за София.

В област Благоевград пък се търсят бармани и сервитьори в Банско, Сандански и Разлог, но обявите са за единични бройки. Като цяло в страната предложенията за работа за сервитьори и бармани са около 150, като най-много са в София и Варна.

Previous post Ангелов: Не е човешко да имаме ваксини, а никой да не се ваксинира
Next post „Порто“ шокира „Юве“, „Борусия“ победи в Севиля