Все повече хора, изкарали вируса, даряват кръвна плазма

Все повече хора, изкарали вируса, даряват кръвна плазма

Все повече хора даряват кръвна плазма, съобщи директорът на Националния център по трансфузионна хематология д-р Николай Николов пред БНР.

Той посочи условията, на които трябва да отговарят кандидатите за дарители на реконвалесцентна плазма: „Да са на възраст между 18 и 65 години; да са преболедували и възстановили се от Covid-19 инфекция; да имат положителен резултат от PCR тест; да са минали не по-малко от 40 дни след положителния резултат от PCR теста. Важно е в момента те да се чувстват здрави и състоянието им не налага прием на медикаменти“.

Д-р Николов подчерта, че няма отказ за подаване на желани количества кръвна плазма от лечебни заведения, желаещи да я използват в лечението на пациенти с коронавируса.

Националният център по трансфузионна хематология осигурява екип за вземане на реконвалесцентна плазма Covid-19 и в събота и неделя, за предварително записани кандидати да дарят такава. Работното време е от 09.00 часа до преминаване на последния записан за деня.

Консултации и записвания се извършват на телефон: 0876 752 909 – Д-р Стефановски и 0876 773 201 – д-р Павлов. Желаещите да дарят реконвалесцентна плазма трябва да бъдат на възраст от 18 – 65 години.