Военният министър: Над 3 пъти са спаднали приходите на „ВМЗ“ за два месеца

Военният министър: Над 3 пъти са спаднали приходите на „ВМЗ“ за два месеца

Над 3 пъти са спаднали приходите на „ВМЗ“ през последните два месеца. Това съобщи в сутрешния блок на БТВ министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов. По думите му от постъпления от около 80 млн. лв. на месец, приходите са паднали на 26 млн. лв. през юли.

Това е и една от причините за спешните действия за оздравяване на завода и промени в ръководството му.

„Реваншизъм ли е, когато видиш някой да чупи витрина и я поправиш“, риторично попита Никола Стоянов в отговор на въпрос за мотивите при кадровите промени във военния завод. „Към всеки случай подхождаме индивидуално и където има експертиза тя се запазва и надгражда“, подчерта икономическият министър. Той допълни, че с цел приемственост в мнозинството от дружествата са запазени хора назначени от предходния министър. „Ще ви дам конкретен пример – в Държавната консолидационна компания назначих 3-ма нови членове, но мнозинството от 4-ма остава на хората посочени от предходния министър. Фактът, че вчера те са подкрепили кадрови промени по дъщерните дружества показва, че и те са наясно с нуждата от решителни действия за тяхното оздравяване“, каза още Никола Стоянов.

За него e изключително притеснително положението с „ВМЗ“. „Показателно е, че синдикатите поискаха спешна среща, за да разкажат за нещата, които виждат. Те са притеснени за заплатите на работниците и как предприятието се управлява“, каза още Никола Стоянов. Той даде пример с нелогична кадрова политика – раздува се административният щат, а през последните дни масово се подписват допълнителни споразумения с новоназначени хора с клаузи за огромни обезщетения. Договор на конкретен служител без трудов стаж, назначен на два пъти и половина по-висока заплата от средната в завода, с клауза за изплащане на 6 месечни възнаграждения при освобождаване, бе показан в ефир. „Тези примери за съжаление са десетки и показват, че някой умишлено уврежда интересите на дружеството“, каза още министър Стоянов. Той подчерта, че се надява по-скоро всички в завода да взимат подобни и по-високи заплати, но докато това не е факт, призова да се мисли приоритетно как да се вдигат заплащанията на опитните експерти, а не на тези дошли преди няколко дни.

Министър Стоянов е издал указание към публичните предприятия в системата на Министерството на икономиката и индустрията да спрат разплащания, освен такива имащи пряко отношение към дейността им. На този фон „ВМЗ“ са възложили за часове и без конкурс строителни дейности за 3 млн. лв. Около половината от тази сума веднага е била изплатена на фирми като аванс. Друг пример е този в „Кинтекс“, където са превели над 800 хил. лв. към офшорна фирма в Дубай. „Това бързане е изключително притеснително. Затова са необходими действия сега и веднага. Защото утре може да е късно“, обясни министърът.

„Поздравявам ДКК за решението да възстановят изпълнителния директор на НИТИ Казанлък. Скандално бе разпореждането човек с 30-годишен опит да бъде освободен в буквално последния ден на предходния министър, за да се сложи на негово място безработен партиец“, каза министър Стоянов. Той подчерта, че такива експерти ще имат неговото доверие и даде пример с „Кинтекс“, където в ръководството остава само човекът, който е гласувал против изплащането на големи суми към офшорна компания. „Не познавам колегата, но това искам да виждам в дружествата – експерти, които следят за държавния интерес. Послушните назначения виждаме до къде са докарали нещата“, коментира още икономическият министър.