Внимавайте! Мними бизнесмени обещават милиони срещу личните ви данни

Мними бизнесмени се опитват да изтръгнат лични данни и пари от пловдивчани чрез нова измамна схема. Подхлъзването става по две направления, като измамниците подбират старателно своите жертви.

Първата измамна схема се върти из фейсбук и е насочена към тийнейджърите. Те получават съобщения от фалшиви профили, като им се обещава наследство за големи суми, но само при условия, че си предоставят личните данни. Измамникът или измамниците, стоящи зад схемата, са се постарали по отношение на достоверност. Създадените профили имат ежедневна активност, пълни данни, снимка, изказват мнения, споделят публикации в областта на бизнеса и икономиката. Името е на реално съществуващ човек, но снимката е на съвсем друг.

В сигнал до в. „Марица“ разтревожен родител сподели, че с детето му се свързал уж тайландец. „Поне така пише в профила. Проверих името, оказа се, че истинският му носител е чернокож и няма общо с бизнеса. Писал на сина ми, че е банкер. Предлага пари, като иска лични данни, за да може да продължи комуникацията. Това е абсурдно. Кой знае на колко хора е писано от този профил. Още повече си личи, че е измама от разваления български, с който се комуникира. Някой хакер се е заел да припечелва“, заяви той.

Втората измамна схема върлува по мейла и в социалната мрежа за делови контакти и бизнес отношения „LinkedIn“.

Пловдивчанин, който е в бизнес сферата, разказа пред „Марица“, че чрез мейла с него се свързал Самбо Дасуки – чернокож, бивш политик, който търси парньор за инвестиции за милиони в България. Бил готов да налее 15 милиона долара в бизнес, но първо трябвало да се изпълнят две условия – лична среща в Дубай или Турция за подписване на договор, след което предоставяне на всички необходими данни за транзакция, така че да се направи измамната финансова инжекция. В измамния мейл се обяснява надълго и нашироко как чернокожият ще взима 60 % от приходите на общия бизнес, а за жертвата оставали 40 %, като го очаква бързо забогатяване.

„Искрено се радвам да подкрепя партньорството си с вас, особено в областта на инвестициите в недвижими имоти и всяка друга доходоносна инвестиция въз основа на вашата препоръка. Аз се надявам, че нашият съвместен съюз ще бъде плодотворен и продуктивен. По принцип изготвям плановете си за пенсиониране от политиката и да настроя тази дискретна инвестиция под вашия часовник в България и това изглежда като чудесна възможност, защото следвайки вашия бизнес профил, виждам, че сте се справили добре за себе си. Основната ми цел е да осигурявам средствата си под вашите наблюдения във вашата страна и извън обсега на моето правителство, докато аз оставам мълчалив партньор.

Сега е много важно да имаме взаимно разбирателство, преди да започнем тази бизнес сделка. Както може би сте знаели или чели в новините, в момента съм изправен пред някои политически предизвикателства и предизвикателства пред сигурността. Следователно е важно да разбирате динамиката и статиката, при която ще бъде извършена тази транзакция. (Моля, прочетете за текущото ми федерално обвинение в новините).

Моля, разберете, че това е много важна сделка и ако трябва да се присъедините към мен, аз ще изисквам вашата 100% лоялност и ангажираност за постигане на тази цел. Тази транзакция може да звучи малко сенчесто, но НЕ Е. Ако мога да заявя откровено и директно, отношенията ми с вас трябва да бъдат строго дискретни, защото засега ръцете ми са стегнати поради политическото ми наблюдение“, гласи измамното писмо на що годе разбираем български.

Пловдивчанинът не се е хванал на въдицата, но отправи сериозно предупреждение, към начинаещите бизнесмени, които биха се поблазнили от мисълта за милиони.

Справка показа, че Самбо Дасуки е реална личност от Нигерия, а измамникът използва биографията му, за да опита да скубе пари от наивници.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share