Внимавайте, ако сте поръчител по заем! Ще ви искат по-високи доходи

Поръчител ли сте по заем? И да сте, много е вероятно да не помните, особено ако титулярят по кредита си изплаща чинно дълговете. Сигурно тогава сте си мислили „я да направя услуга на братовчеда, колежката или съседа от третия етаж, пък после ще се оправим”.

Ако братовчедът или колежката обаче не връща парите на банката, рано или късно се стига и до персоната на поръчителя.

А той е солидарен длъжник на главния кредитополучател и в случай, че вторият спре да плаща погасителните вноски, банката се обръща към гаранта му. Тази година имаше промени в наредба 22 на БНБ и търговските банки вече са задължени да подават към Централния кредитен регистър информация и за поръчителите. Това на практика означава, че когато кандидатствате за кредит, банката ще има възможност да провери в регистъра дали сте поръчител или съдлъжник. До началото на тази година това се декларираше единствено в заявлението за кредит и липсваше възможност да бъде проверено.

Често се случва, ако лицето се окаже поръчител, банката да изисква осигуряване на половината месечна погасителна вноска по задължението, по което лицето е поръчител плюс сумата на всички негови собствени задължения.

Така полученото число трябва да е не повече от около 40% от нетното месечно трудово възнаграждение на кандидатстващия, обясняват банкови експерти. Тоест ще трябва да покажете и докажете по-високи доходи.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share