Внезапното изпотяване алармира за паркинсон

Внезапното изпотяване алармира за паркинсон

Внезапното изпотяване може да бъде предшественик на опасно неврологично заболяване като болестта на Паркинсон, предупреждават учените. Болестта на Паркинсон е невродегенеративно заболяване, характеризиращо се с бавна атрофия на мозъчните клетки и намалени нива на допамин, който предава мозъчните импулси в различни части на тялото. Това заболяване е фатално и не се лекува.

Според Американската асоциация по болест на Паркинсон развитието на мозъчно увреждащо заболяване може да се прояви в различни промени в състоянието на тялото. Необяснимото изпотяване може да бъде един от предвестниците на смъртоносна болест.

„Изпотяването без видима причина е един от белезите на болестта на Паркинсон. Това изпотяване засяга главно горната половина на тялото. Ако откриете този симптом в себе си, трябва да се консултирате с лекар“, препоръчват експертите.

По-рано учени установиха, че един от често срещаните сигнали-предшественици на болестта на Паркинсон е състояние на брадикинезия, което се характеризира с редица определени промени – например човек развива мудност, спонтанните движения изчезват.

Това може да се изрази в загуба на мимики по време на реч, намаляване на честотата на мигане, намаляване на махането на ръцете при ходене и други явления.