Внасят петицията „Света Екатерина” да носи името на проф. Чирков

Началото на следващата седмицата ще бъде внесена петицията за преименуването на УМБАЛ “Света Екатерина” на светилото на българската кардиология и създател на лечебното заведение проф. д-р Александър Чирков, който почина миналия месец. Това обясни шефът на инициативния комитет Петко Асенов.

Петицията е подкрепена от над 12 000 души, но има и над 120 000 в социалните мрежи, които са готови да изпратят писма до Министерски съвет и здравното министерство, с които да укажат подкрепа за идеята. Асенов посочи, че сред тях е и бившият тартор на Сектор „Г“ Димитър Ангелов-Дучето, който се е обадил да сподели, че той и феновете на „червените“ също застават зад инициативата.

Подписката ще бъде внесена от здравния министър проф. д-р Костадин Ангелов до премиера Бойко Борисов. По думите на Асенов преименуването на болницата ще е признание за приноса на проф. Чирков за кардиохирургията в България.

Предстои да бъде учредена и фондация на негово име. Тя ще инициира монтирането на монумент с лика на проф. Чирков и създаването на площад и учила в няколко български града – Лом, Варна и София.Фондацията ще подпомага и обучението и развитието на студенти в сферата на здравеопазването чрез учредяване на награди и отпускане на стипендии. Сдружението ще има за цел голяма мечта на проф. Чирков да се реализира – построяването н черноморската кардиологична клиника във Варна. Асенов обясни, че комитетът има проекта на кардиолога и им престои среща с варненския кмет. От бъдещата фондация ще работят и за разпространяването на препоръките на проф. Чирков

Неговите ученици от Европа и България пък ще бъдат поканени да помагат за подобряването на здравеопазването в България. „Проектът му е в министерството на здравеопазването за подобряването на здравеопазването и България и бърза помощ и предстои среща с министъра”, обясни Асенов.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share