ВКС реши: „Царска Бистрица“ в Боровец е на Симеон Сакскобургготски

Върховният касационен съд (ВКС) отхвърли иска на държавата срещу бившия премиер и лидер на НДСВ Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза за така наречения дворец „Царска Бистрица“.

Това е първото от серията дела, по което съдът приема окончателно, че някой от спорните имоти е на наследниците на някогашните царе. Досега държавата спечели съдебните процеси за „Cитняĸoвo“, „Capъгьoл“, както и за бившeтo cтoпaнcтвo нa УБO ĸpaй Bpaнa. Ocнoвният apгyмeнт пo вcичĸи тях, освен нeгoднaтa „pecтитyция“, беше, чe двopцитe и гopитe изнaчaлнo ca били coбcтвeнocт нa дъpжaвнaтa cлyжбa Интeндaнcтвo, a нe нa мoнapcитe ĸaтo пepcoни.

Делото за „Царска Бистрица“ е и първото, по което ВКС реши да пита Конституционния съд (КС) какъв е ефектът от решението му, с което през 1998 г. обяви за противоконституционен Закона за обявяване държавна собственост имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис и на техните наследници (ЗОДСИСБЦ). А КС прие, че закони като него трябва да се считат за невалидни от приемането на новата Конституция през 1991 г.

Тезата на държавата по делото беше, че тя е притежава „Царска Бистрица“ на три основания, съобщи „Лекс“. Първо, по силата на Закона за горите от 1897 г., като поддържа, че се ползва от въведената в него презумпция, че горите са държавни. Второто основание, което изтъкваше Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което води делата, е, че Интендантството на цивилната листа на царя ги е придобило по давност от 1900-1930 г.

И последният мотив на държавата да настоява, че е собственик беше конфискационният закон от 1947 г., с който са отнети всички царски имоти. Като твърдеше, че решението на КС, с което той беше обявен за противоконституционен през 1998 г., няма нито обратна сила, нито реституционен характер.

ВКС обаче отхвърля всички тези аргументи и отправя доста критики към Софийския апелативен съд, който през 2017 г. призна имота за държавен.

Previous post Няма следи от насилие над малкия Мехмед от Якоруда, който изчезна мистериозно
Next post Полицаите готови за протести, ако заплатите им не бъдат увеличени от януари