Високите цени на плодовете ни отказват от домашното сладко

Сезонът на ранните плодове е в разгара си, но повечето хора се отказват да правят домашно сладко заради високите цени, показва проверка на “Труд news”. В София цените на ягодите варират от 4 лв. до 7 лв. за кг на различните пазари. Цените на черешите най-честа са около 4,5 лв. за кг, но на някои сергии ги продават и по 10 лв.

Няма да правя сладко по финансови причини, казва столична пенсионерка, която пазарува от Женския пазар. Хората най-често купуват само по един-два килограма, колкото да хапнат от вкусните плодове, но не и да правят сладко, показа проверка на “Труд news” по пазарите.

За около 6 бурканчета по 330 грама са необходими 2 кг ягоди и около 1,5 кг захар. Количеството захар е според вкуса на всяка домакиня и според това колко гъст иска да е сиропът към сладкото. При 4,50 лв. за кг ягоди или череши, като добавим и захарта само за продукти са необходими 12-13 лв. за 6 бурканчета. Така едно бурканче излиза малко над 2 лв. Цените на сладката в магазините са поне 2-3 пъти по-високи.

Въпреки това много хора се отказват от домашното сладко. По принцип най-често сладко правят пенсионери, които имат достатъчно време, за да варят плодовете и да пълнят буркани. На хората, които по цял ден са на работа, по-рядко им остава време за сладко, а в допълнение на това са и високите цени на плодовете. Повечето пенсионери си правят бюджета от пенсия до пенсия и им е твърде рано, за да правят сметка за храната през зимата. Освен това при положение, че цените на основни стоки, като пшеницата например, намаляват, е възможно през есента цените на крушите да са по-ниски от тези на черешите в момента. Така, всеки който иска домашно сладко, ще може да си направи сладко от круши.

Сладка и сиропи правят предимно хора, които имат собствена продукция от плодове. Ако човек има едно-две черешови дървета в двора на къщата или на вилата си, или пък отглежда ягоди, ще има плодове, които семейството му трудно може да изяде в рамките на няколко дни. Черешите и ягодите не са много трайни плодове и затова от тях правят сладко или сироп за зимата. Така в цената на домашното сладко влизат основно захарта и личният труд.