Вирусолог: Децата не са двигател на епидемията, а работещите хора

Вирусолог: Децата не са двигател на епидемията, а работещите хора

Мерките дават резултат, има тенденция за леко спадане на кривата за заразените, но 14 дена не са достатъчни и трябва да продължат по-дълго време, отбеляза в предаването „Тази сутрин“ доц. Любомира Николаева-Гломб – завеждащ отдел „Вирусология“ в Националния център по заразни и паразитни болести.

Може би с едно затягане на мерките случаите на коронавирус щяха да бъдат по-малко, посочи тя. „Това не е първата епидемия, с която се среща човечеството. Съвременната медицина се учи от своите грешки и успехи, така са били овладени епидемиите“, обясни доц. Гломб.

Това, което закъсня е нашето човешко убеждение в силата на мерките. Продължавам да виждам хора, които не носят маските си по правилния начин, които се събират в домашни условия повече от две семейства – това е проблемът“, отбеляза доц. Гломб.

За празниците тя посъветва да се върнем към традицията. „Коледа е християнски семеен празник, да посрещнем Бъдни вечер и Коледа в тесен семеен кръг“, призова тя.

По думите й достатъчно данни са натрупани, че децата които са в ясли и детски градини, както и децата в началния курс, не са двигател на епидемичния процес. Двигател са хората, които ходят на работа, посочи тя.

Ваксината е единственият начин, по който съвременната наука успява да озапти инфекциозните болести. Много болести са натикани в ъгъла с ваксини – това не може да стане само с лекарства и мерки“, заяви доц. Глобм.

По нейните неформални наблюдения има недоверие у хората към ваксините, което според нея идва от това, че все още не са излезли описания за това как са проведени изследванията.

„Това вече не е така, от 8 декември имаме описания на Фаза 3 за ваксината на „Пфайзер““, обясни доц. Гломб. За момента ваксините са изследвани за хора над 12-годишна възраст, посочи тя.