Вижте с колко и кога поскъпват токът и парното

Вижте с колко и кога поскъпват токът и парното

По-високи цени на ток, газ и парно от 1 юли. Електроенергията ще поскъпне средно с 3% в цялата страна. Природният газ ще достигне най- високата си цена за последните две години, а парното в София ще поскъпне с над 14 на сто.

Павлинка Атанасова живее в последната къща на врачанското село Вировско. Пенсиониран учител е. Предстоящите по-високи сметки ще трябва да компенсира с лишения. „Като взема пенсията утре съм в пощата – ток, телефон, вода. Задължително за месеца. И каквото хартиса вече. Лятото ползвам повече котлон, печки, зимата вътре си готвя на печката на дърва“, разказа Павлинка Атанасова.

Експертите обясняват предложеното повишение на цената на тока с 3% средно за страната с централите „Марица Изток”. Защото произвежданата от тях енергия предстои да се изкупува не на свободния, а на регулирания енергиен пазар, предаде Нова телевизия.

„Те са Ахилесовата пета. Те са ни много необходими през зимата, не виждаме ясно тяхната нужда през лятото и лятото е лесно да се вземат решения, които да ограничат тяхната работа, но когато ни потрябват през зимата да изпаднем в тежка ситуация“, посочва енергийният експерт Антон Иванов.

По-високите цени на енергоносителите може да оскъпят хранителните стоки и услугите. Икономистите все пак пресмятат, че такава промяна ще е минимална.

„За предходните 12 месеца общата инфлация в страната е 0,8%, от които приносът на регулираните цени, включително на електроенергия и природен газ е 0,2%“, посочва икономистът Калоян Стайков.

Повишение от 1 юли се очаква и на цената на парното и на природния газ. „Булгаргаз” иска той да поскъпне до 46,88 лв. за мегаватчас. „Нормално е лятно време да имаме намаление на цената, ние наблюдаваме обратен тренд в момента. Това показва, че цената на природния газ и този тип ресурси е неустойчива“, твърди Антон Иванов, енергиен експерт.

Въпреки предстоящите увеличения Павлинка е намерила своя начин да се справя.“Ако си опъвам краката според чергата“, посочва тя. А заради очакваната по-висока цена на тока недоволни граждани протестираха пред КЕВР.