Взимаме повече коли на лизинг, при камионите има спад

Взимаме повече коли на лизинг, при камионите има спад

Покупките на коли на лизинг от гражданите и фирмите в страната нарастват въпреки кризата, породена от мерките срещу разпространението на Covid-19. В края на септември договорите за лизинг на леки коли са на стойност 1,639 млрд. лв., обявиха от БНБ. Те нарастват с 3,2% (50,6 млн. лв.) на годишна база и с 1,3% (20,6 млн. лв.) в сравнение с края на второто тримесечие на 2020 г. Делът на колите нарасна до 40,1% от целия обем на договорите за лизинг в страната.

Оказва се че въпреки регистрирания общ спад в продажбите на нови коли, покупките на лизинг се увеличават. Явно част от хората и фирмите вместо към нови автомобили се насочват към покупката на употребявани, тъй като цените им са по-ниски, а това в настоящата криза е от съществено значение. Освен това част от купувачите на коли явно не искат да използват изцяло собствени средства, а предпочитат лизинга. Така при евентуална промяна на бизнес средата и невъзможност за плащане на вноските по лизинга ще загубят автомобила. Но това ще бъде причинено от ограничаване на дейността заради кризата и няма да доведе до загуба на лични пари.

При камионите обаче ситуацията е различна. В края на септември лизингът за товарни и лекотоварни автомобили е на стойност 1,3 млрд. лв., като намалява с 3,7% (49,4 млн. лв.) спрямо края на септември 2019 г. и с 1,1% (14,9 млн. лв.) в сравнение с края на юни 2020 г. Делът на камионите се свива до 31,8% от общия размер на договорите за лизинг. Причината за това са проблемите в международния транспорт заради мерките срещу Covid-19. Свиването на международните превози не може да бъде компенсирано от ръста на онлайн покупките и доставките по домовете, които водят до използването на повече бусове.

Фирмите продължават да инвестират в машини и оборудване, въпреки кризата. В края на септември купените машини, съоръжения и индустриално оборудване на лизинг са на стойност 917,6 млн. лв., като нарастват с 11,2% (92,4 млн. лв.) на годишна база и с 4,3% (37,9 млн. лв.) спрямо предходното тримесечие. Делът на машините нараства до 22,4% от общия размер на лизинга.

Вземанията на лизинговите дружества в края на септември са общо 4,309 млрд. лв., показват данните на БНБ. Явно секторът вече се е съвзел от кризата, тъй като вземанията им нарастват с 0,8% (35,3 млн. лв.) на годишна база, а спрямо края на юни – с 0,8% (34,1 млн. лв.). Освен това необслужваните вземания по лизингови договори са само 116,9 млн. лв. Те намаляват с 22,4% (33,7 млн. лв.) за година и с 16,1% (22,4 млн. лв.) в рамките на едно тримесечие.