Веселинов: Ще платим висока икономическа цена, до петък да се обяви пакет от мерки

Ще платим висока икономическа цена, до петък да се обяви пакет с мерки за потърпевшите. Това призова във Фейсбук депутатът от ВМРО Искрен Веселинов и съпредседател на ПГ на Обединени патриоти. Повод за коментара му е намерението на властта за затягане на мерките и затваряне на училища, градини, редица бизнеси, магазини, молове и други.

„Тези, които горяха преди месеци маски, дано са наясно, че изгориха работата на стотици хиляди хора“, написа възмутен Веселинов.

По думите му в навечерието на второ затваряне на държавата има лошото предчувствие, че същата липса на самодисциплина ще го направи не толкова ефективно, колкото очакват лекарите, които го инициират.

„Единствено сигурно е, че ще платим висока икономическа цена, затова е добре всичко да бъде премислено в детайли, а не на едро“, казва той. Именно затова имало две важни неща, които щабът и икономическият екип на кабинета трябвало да обмислят. На първо място да се се прецизират обектите, които подлежат на затваряне, като Веселинов не виждал смисъл това да важи и за нехранителните магазини.

„Ако съм решил да правя ремонт и ми трябва боя, ако е затворена кварталната железария, ще ида в хипермакета. Ако е затворен кварталният магазин за детски стоки и ми трябват памперси – пак в хипермаркета. Ако е затворен магазинът за техника, а ми се повреди тостера, например – пак в хипермаркета. и т.н.“, дава за пример той. По думите му това ще доведе до струпване на много хора на едно място.В тази връзка той предлага да се въведе правила за брой клиенти съобразно площта на магазина и ще пощадим десетки хиляди работни места.

Същото според него може да важи и за сладкарниците и заведенията за бързо хранене, които могат да работят само от щанд – без да се допуска задържане на посетители.

На второ място до петък да се обяви ясен пакет мерки за подкрепа на потърпевшите – работещи и бизнес, които остават без доходи, а имат да плащат кредити, наеми, данъци, самоосигуряват се и т.н.

„Без това усещането за лутане ще се засили, а готовността да се спазват мерките ще намалее. Накрая, тези които са саботирали най-много, ще обявят или, че мерките са закъсняли, или че правителството се е провалило отново, или (ако все пак преборим епидемията), че КОВИД няма, а е измислица на медиите и световните господари…“, завършва Веселинов.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share