Велислава Дърева: Кабинет на Слави Трифонов е котка в чувал!

Велислава Дърева: Кабинет на Слави Трифонов е котка в чувал!

– Г-жо Дърева, как разчитате словото на Корнелия Нинова при конституирането на 45-ото Народно събрание? Не правим тайни коалиции, не влизаме в договорки, каза тя. Добър ход ли е обявената подкрепа за кабинет на Слави Трифонов?

– При откриването на 45-ото Народно събрание Мика Зайкова беше блестяща, речта на президента Радев – брилянтна. Борисов си подаде оставката от багажника на джипа. Нинова мина като метеор покрай журналистите, избяга от техните въпроси и произнесе едно омърлушено слово с познатия рефрен за паралелната държава. През цялата кампания (ако изобщо имаше кампания!) Нинова твърдеше как БСП ще бъде първа политическа сила. Уви! Не е дори втора.

Колкото за правителство на „Има такъв народ”. Такова заявление е просто нелогично. Никой не знае програмата и политиката на ИТН – какво подкрепяш? Котка в чувал? Не става така. Може би това е заявка БСП да получи подкрепа, ако третият мандат отиде при партията.

Нинова отдавна превърна БСП в разменна монета. Впрочем възгледите на ИТН са много близки до ГЕРБ – промяна в конституцията, мажоритарни избори, намаляване броя на депутати на 120, намаляване на партийните субсидии на 1 лев – жив популизъм!

Единственото, което БСП може да подкрепи, е правителство, готово и способно да демонтира модела ГЕРБ-ДПС. Ако има такъв вариант, какъвто засега не виждаме.

– Ако президентът Радев реши да връчи трети мандат на БСП, може ли партията да осъществи кабинет?

– Не виждам шансове. Отношението към ГЕРБ и БСП в момента е идентично. Хората не желаят да си говорят с тях. Но ние не знаем на коя партия президентът ще връчи третия мандат, ако се стигне дотам. Това е негово право и негово решение.

– Има ли Слави Трифонов потенциал да направи кабинет?

– Трифонов има депутати, но дали може да направи правителство, е съвсем друг въпрос. Предложението на Борисов да даде 10 депутати за подкрепа е нелепо – депутатите не са круши и ябълки за раздаване.

– Има ли потенциал за съставяне изобщо на някакъв кабинет в новия парламент, или е по-вероятно да се отиде на предсрочни избори?

– Тези, които са влезли в парламента, едва ли ще искат нови избори. По програмните декларации на председателите на парламентарните групи на първото заседание можем да се ориентираме. Усещането за краткотраен парламент става все по-отчетливо, служебното правителство – все по-реално.

– Какво се случва в момента в БСП?

– Ситуацията в БСП е повече от драматична. Резултатът от изборите е катастрофален. Никога в последните 30 години БСП не е получавала по-малко от 500 000 гласа на избори. Това е разгром. Да, съществува страхът около ковид кризата, но това не е достатъчно обяснение. По същество вотът на 4 април е протестен – срещу партиите на статуквото, включително срещу БСП. ГЕРБ също загуби сериозен брой гласове и депутати, но БСП си загуби половината гласоподаватели и половината депутати.

– Каква е причината за този срив?

– Всичко е резултат от последните пет години. Нинова може да манипулира обществото, че е избрана преди 6 месеца, но всъщност е избрана преди пет години, през май 2016 г. Преди шест месеца беше т.нар. пряк избор, в който участваха малко над половината членове на БСП, и 80% от тях гласуваха за Нинова, което съвсем не е 80% от цялата БСП, както твърди г-жа председателката.

Атмосферата в БСП в последните 5 години е деструктивна, атмосфера на непрекъснат остракизъм, обявяване за враг на всеки, който мисли с главата си.

Бяха направени безпрецедентни, брутални чистки, като се започне от политическите сътрудници на „Позитано” 20. Десетки знаещи, можещи хора бяха изхвърлени. На тяхно място Нинова надовлече хора от различни управления на МВР. Те нямат нищо общо с БСП, а в техните ръце е целият информационен масив на партията. Шефът на кабинета <210> Иван Татарски е бивш съветник на президента Плевнелиев, а шефът на пресцентъра е собственик на погребална агенция. Когато личният ти пиар е собственик на погребална агенция, какво очакваме?!

Грубите политически грешки са цял сериал! И най-драстична е шаткавата позиция на Нинова за подкрепата на Румен Радев и Илияна Йотова за втори мандат – това подреди БСП при статуквото и породи съмнения за сговор с ГЕРБ. Сега, след неудържим натиск на социалисти от цялата страна, Нинова сложи като първа точка в дневния ред на пленума точно подкрепата за втори мандат на Радев и Йотова. След дъжд качулка!

Но най-важното е, че докато Нинова уж се бореше с паралелната държава, тя си създаде паралелна партия вътре в БСП. По-точната формулировка за резултата от тези избори гласи: паралелната партия на Корнелия Нинова изгуби парламентарните избори, след като съсипа БСП.

– Въпреки призивите г-жа Нинова не подава оставка. До какво ще доведе тази нейна упоритост?

– От цялата страна, от общински, районни, основни партийни организации валят декларации и настоявания – незабавна оставка, заседание на 50-ия конгрес, промени в Устава, избор на нов председател, нов Национален съвет, нова Контролна комисия, ново Изпълнително бюро.

Конгресът е постоянно действащ орган, който заседава най-малко веднъж в годината, нормално е това да стане след изборите. Хиляда пъти обяснявах, че прекият избор на председател на партията е изключително опасен, защото превръща един човек, който и да е той, в едноличен безконтролен властелин. И не е вярно, че ако подаде оставка, партията ще бъде хвърлена в хаос. БСП е в хаос от пет години.

Питате защо е тази упоритост на Нинова. Според наложената от самата нея промяна в Устава социалист, който е бил три мандата (или 12 години) в парламента, няма право да се кандидатира за депутат. Но! Това правило не важи за председателя на БСП в момента. Ако Нинова не е партиен лидер, тя трябва да напусне НС. Тя наложи тази антиконституционно норма, а сега разбира каква беля си е докарала на главата!

– Казвате, че сте изчислили колко струва спокойният сън на г-жа Нинова. Какво имате предвид?

– Към момента Корнелия Нинова е завела дела срещу четирима души, защото техните анализи и интервюта смутили нейния спокоен сън. Преди 3 г. заведе дело срещу главния редактор на сайта Pogled.info Румен Петков, член на БСП, делегат на 50-ия конгрес. До днес е минало само едно съдебно заседание! Тази година Нинова заведе три дела – срещу известния политолог и бивш депутат от БСП Татяна Буруджиева, срещу Калина Андролова, доскоро главен редактор на прекрасното ляво списание A-specto, и срещу Албена Шавел, председател на БСП, район „Одесос” във Варна и на местната структура на движение „Русофили”.

Към момента не знаем какъв е финансовият иск към Таня Буруджиева. За другите трима знаем и пресметнах, че спокойният сън на Корнелия Нинова струва 194 000 лева!

Това е сборът от исковете към тримата. Това е покушение срещу свободата на словото, това е съдебна репресия, това е политическа репресия, това е хуманитарна репресия! Ако, не дай боже, някой от четиримата се разболее или пък се разболее член на неговото семейство, няма да може един аспирин да си купи! Защото техните сметки, техните доходи са запорирани!

– Има ли начин БСП да си върне позициите?

– Пораженията, които Нинова нанесе на партията, са много тежки. Вижте подреждането на листите – водачите по райони бяха спуснати еднолично, листите бяха прочистени от неудобни хора. В резултат новата ПГ на БСП се състои от Нинова и нейни любимци, с малки изключения. Лечението на БСП ще отнеме дълго време. Политиката на Нинова подмени БСП като идеи, идеология, същност, принципи, политика, практика. От демократична партия БСП беше превърната в еднолична, консервативна, националистическа, неевропейска.

– Възможно решение ли е здравите сили в БСП да се отцепят?

– Не знам какво разбирате под „здрави сили”. Има хора, които си мислят, че може да си намерят ново лозе. Аз обаче им казвам: Другари, ние лозе си имаме – лозето на Никола Гарбовски, където е проведена първата социалистическа сбирка. Това лозе ние го коландрим 130 години! Ние! Не корнелианците от последния ден!

Тук е много подходящ един виц: Журналист пита директора на психиатрия как установяват кой пациент е оздравял. Много лесно – пълним вана с вода, до която оставяме чаена лъжичка и черпак, и казваме на пациента да изпразни ваната, отговаря професорът. Значи нормалният човек взема черпака, възкликва радостно журналистът. Нищо подобно, нормалният човек изважда тапата, обяснява психиатърът. Решението е ясно – да извадим тапата!

в. „Марица“