Велев за енергетиката: Държим се като „Левски“ и ЦСКА – забравяме националния отбор

„Последният заем, който взехме от близо 4,5 млрд. лв., е на 5% лихва. Лихвите ще се качат до 2,25 млрд. лв. Лихвите ще бъдат и по-високи, защото доверието в страната ще се разклати. Прогнозиран е ръст в икономиката, който няма да се състои. Няколко страни вече са в рецесия. Българската индустрия е на отрицателна територия като ръст с двуцифрена стойност и трендът се задълбочава“, заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев в студиото на „Денят ON AIR“.

По думите му с тази политика няма да имаме Еврозона. Според него дефицит от 3% може да има само с нулиране на инвестициите.

„За тези 12 млрд. инвестиции не сме видели индикативен списък. Той трябва да е точен със съответните стойности, за да ги заложим в бюджета. Ще сме взели заеми и ще сме ги изхарчили“, коментира Велев в ефира на Bulgaria ON AIR.

„Няма реформа в държавната администрация, в сектор сигурност, в здравеопазването има много леки стъпки“, добави председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Той посочи, че има много некоректни сметки.

„6 млрд. са заложени към тях, прибавете поне още 5 млрд., които няма да се съберат. Това е нашата прогноза“, твърди Велев.

„За „Лукойл“ и изобщо за политиката на България в енергетиката и горивата се държим като „Левски“ и ЦСКА – забравяме националния отбор. „Лукойл“ казаха, че всичко е наред. За нас е важно да имаме конкурентни цени“, заяви Велев.

По думите му цените са пазарни и са най-ниските в Европейския съюз. Той добави, че не може да се направят изкуствено ниски, защото има свързаност на пазарите.

Previous post Търговските вериги пускат над 50 хранителни продукти на трайно ниски цени
Next post Политолог: Асен Василев ще е най-големият казус преди ротацията